You are currently viewing Pitääkö viherkasvi joka vuosi istuttaa suurempaan ruukkuun?

Pitääkö viherkasvi joka vuosi istuttaa suurempaan ruukkuun?

Kiitos kun jaat tämän!

Pitääkö viherkasvi joka vuosi istuttaa suurempaan ruukkuun?

Viherkasvien mullat suositellaan vaihtamaan uuden kasvukauden alkaessa, eli helmikuu-maaliskuu olisi hyvä aika suorittaa asia. Samalla kun vaihtaa mullat, voi myös huoltaa jotkut kasvit ja ottaa vaikka pistokkaita. Mutta pitääkö viherkasvi joka vuosi istuttaa suurempaan ruukkuun? 

Toiset kasvit kasvavat nopeammin kuin toiset ja kasvattavat juuriaankin nopeammin. Kun siis otat kasvin pois ruukusta, katso onko entinen ruukku juuria täynnä. Kasvi on voinut jo kasvattaa juuria ulos ruukun pohjassa olevasta reiästäkin. Tällöin kannattaa tietenkin vaihtaa isompaan ruukkuun. 

Kastele kasvi edellisenä päivänä, niin se irtoaa paremmin ruukusta, kun aloitat mullan ja/tai ruukunvaihdon. Myös uusi multa on hyvä kostuttaa valmiiksi erillisessä astiassa kestävän mururakenteen aikaansaamiseksi. 

Jos kasvin juuret pysyvät nätisti juuripaakun sisällä, voi kasville vaihtaa vain mullat. Irrota juurien seasta vanhaa multaa käsin varovasti pois. Sen jälkeen voit leikata pois kuivat ja vioittuneet juuret. Mikäli ruukun pohjassa on reikä, sinne on hyvä laittaa sanomalehden palanen, ettei multa valu ulos siitä. 

Laita sitten ruukun pohjalle ensin ruukkusoraa ja sitten uutta multaa sen verran, että saat istutettua kasvin uudelleen samaan korkeuteen. Lisää uutta multaa tarvittava määrä ruukun sivuille ja tiivistä.  Huomioi kasteluvara.

Jos näyttää siltä, että kasvi tarvitsee isomman ruukun, hanki vain pari senttiä entistä suurempi. Jos kasvi on liian suuressa ruukussa, sen juuret eivät yletä saamaan mullasta kosteutta ja ravinteita. Multa kuitenkin pysyy kosteana, jolloin liikakastelu voi tappaa kasvin. 

Varsinkaan suuret kasvit eivät vaadi joka vuosi mullan tai ainakaan ruukun vaihtoa. Voit vaihtaa vain pintamullan ottamalla pois vanhaa multaa kunnes juuret näkyvät. Myös hitaasti kasvavat ja kuivista oloista lähtöisin olevat kasvit pärjäävät mainiosti useamman vuoden samassa ruukussa, eivätkä kaipaa ravinteitakaan yhtä paljon kuin nopean kasvun kasvit. 

Kun multa on vaihdettu, älä pidä kasvia suorassa auringonvalossa, äläkä kastele sitä kerralla liikaa. Kastelu tapahtuu vähitellen kunnes parin kolmen viikon päästä palataan normaaliin kasteluun. Tällöin kasvin voi myös siirtää omalle paikalleen.  Lannoitetta voi alkaa käyttää noin kuukauden päästä mullan vaihdosta.

Hoitotoimenpiteet kasveille

Samalla kun vaihtaa mullat ja kenties ruukut kasveille, tulee mietittyä muita hoitotoimenpiteitä. Suuremmat hoitotoimenpiteet, kuten raju leikkaus kannattaa tehdä myöhemmin, pari viikkoa mullanvaihdon jälkeen. Leikkaa pois kaikki kuivuneet, katkenneet tai muuten vaurioituneet osat. Jos haluat pistokkaita kasvista, tai kasvi kaipaa muuten isompaa leikkaamista haaroittuakseen tai näyttääkseen hyvältä, voit leikata sitä terävällä veitsellä tai oksasaksilla. 

Jos otat pistokkaita, poista niistä alimmat lehdet ja laita veteen juurtumaan. Jotkut kasvit voi myös työntää suoraan multaan. 

Pitääkö viherkasvi joka vuosi istuttaa suurempaan ruukkuun?
Tästä rönsyliljasta saa paljon pistokkaita!

Leikkaa vähän haarakohdan tai lehden yläpuolelta. Näin saat uusia versoja puhkeamaan. Kasvi kannattaa myös viedä suihkuun tai pyyhkiä lehdet, mikäli kasvi on liian raskas siirrettäväksi suihkuun. Itse laitan muovipussin ruukun ympärille suihkutettaessa, ettei multa varise ympäriinsä eikä kastu liikaa. 

Mikäli kasvissa sattuisi löytymään tuholaisia, kannattaa asiaan tarttua heti. Josmahdollista, suihkuta kasvi kunnolla niin lämpimällä vedellä kuin mitä käsi kestää, mutta ei polta. Vaihda myös pintamulta, jos mullanvaihtoa ei ole juuri tehty. Voit myös käyttää tuholaistorjuntatikkuja. Myrkkysprayta en itse käyttäisi. 

Lannoittaminen

Lannoittamisen voi siis aloittaa noin kuukausi sen jälkeen, kun kasville on vaihdettu uusi multa ja kenties uusi ruukku. Kasvit tarvitsevat useimmiten lannoitusta kasvukaudella, eli helmikuusta loka-marraskuuhun. Lisää lannoittamisesta voit lukea tästä.

Olen itse kirjoittanut jutun luonnonmukaisista lannoitusaineista, sen voit lukea täältä

 

Kiitos kun jaat tämän!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.