Kiitos kun jaat tämän!

Yrtti-istutus parvekkeelle tai terassille

Yrtti-istutus parvekkeelle tai terassille

Mikä onkaan ihanampaa kuin lisätä tuoreita yrttejä ruokaan, varsinkin kun ne saa kätevästi noudettua parvekkeelta, terassilta tai omalta pihalta? Monesti ruuanlaitto kaipaa juuri pientä yrttilisää, eikä ole aikaa eikä järkeä lähteä yrttien takia kauppaan. Parvekkeella yrtit myös säilyvät pitkälle syksyyn, joinain vuosina jopa talveen! Olen monena kesänä istuttanut yrtit parvekkeelle, josta niitä on helppo hakea ruokaa laittaessa, eivätkä ne ole alttiina pihassa millekään ötököille. Nykyään kaikki pihassa tahtoo mennä kotiloiden kitaan. Tein siis tänäkin vuonna yrtti-istutuksen parvekkeelle. 

Aiemmin olen istuttanut yrtit neliskanttisiin koreihin, jotka ovat jääneet edellisiltä asukkailta. Nyt minulla oli vapaana itse tekemäni keramiikkaruukku, joten päätin istuttaa siihen yrttejä. Toiseksi astiaksi valikoitui pienempi sinkkiastia. Käytän yleensä aina sellaisia astioita, joissa ei ole reikää. Minulle tämä tapa sopii, koska en harrasta liikakastelua, enkä pidä eriparisten aluslautasten tuomasta kriisistä 😀 Yleensä kuitenkin neuvotaan käyttämään istutusastioina sellaisia, joissa on pohjassa reikä. 

Yrtti-istutus parvekkeelle tai terassille

Mitä yrttejä voi istuttaa ruukkuun?

Kaikki yrtit sopivat ruukkuun. Tärkeintä on jaotella yrtit niin, että samassa ruukussa on sellaiset kasvit, jotka tarvitsevat yhtä paljon vettä ja valoa. Yleensä yrtit kuitenkin ovat samantapaisia näiden vaatimusten suhteen, joten kovin pahasti ei voi erehtyä. Yrttiruukkuun voi istuttaa myös kesäkukkia tai vaikkapa heiniä, niin istutuksesta saa näyttävämmän. 

Tavalliset yrtit, kuten basilika, persilja, rosmariini, oregano ja timjami sopivat oikein hyvin yhteen. Viinisuolaheinän lehti tekee istutuksesta monipuolisemman ja tuo siihen kaivattua estetiikkaa ja värieroa. Lisää joku ruukun yli roikkuva kesäkasvi, kuten hopeakäpälä tai hopeaputous liikettä tuomaan. Jos haluaa vielä enemmän eriväristä  lehteä  istutukseen, voi lisätä vaikkapa hopealehtistä curry-yrttiä eli italianolkikukkaa tai ihan tavallista hopealehteä.

Tilli kasvaa korkeaksi ja sillä on näyttävä kukinto, joten sijoittaisin sen aivan istutusryhmän taakse tai kokonaan omaan ruukkuun kasvamaan. 

Jos kasvattaa yrtit siemenistä, voi suunnittelun aloittaa jo talvella ja virittäytyä ihanaan kevättunnelmaan valikoidessaan maukkaiden yrttien ja niihin sopivien kesäkukkien siemeniä. Yrttejä valitessa ja mahdollisesti korianteriin törmätessä voi joutua sellaisen omituisuuden eteen, että joillakin ihmisillä on geeneissä ominaisuus, joka saa korianterin maistumaan suussa saippualta. Tämä asia kannattaa ehkä oman perheen osalta selvittää ennen suuren korianteriviljelmän perustamista.

Yrtti-istutus parvekkeelle tai terassille

Kauniit puutarhasakset ovat Kodintunnun verkkokaupasta.

Yrtti-istutus parvekkeelle tai terassille

Yrtti-istutus kodintunnun tyyliin

Basilika on aivan ehdoton yrtti meille, kuten varmaan monelle muullekin kotikokille. Teen usein itse pestoa ja käytän sitä moniin ruokiin. Rosmariini kuuluu myös jokavuotisiin yrtti-istutuksiini. Tänä vuonna satsaan monivuotisiin kasveihin, jotka aion talvettaa makuuhuoneessa ja varastohuoneessa, joissa on vähän viileämpää. Toukokuussa ihailin hillittömiä rosmariinipensaita Kreetalla ja Kroatiassa, ja haluan itselle ehdottomasti samanlaisen!

Timjami kuuluu suosikkiyrtteihini, joita heitän miltei jokaiseen pataan isoina oksina. Mies kerää syödessään aina ”keppejä” ruuasta, mikä ei haittaa meitä kumpaakaan yhtään. Minusta yrtit voi käyttää oksineen päivineen makua tuomaan. Persiljaa tungen niin paljon smoothieen, että sitä pitäisi kasvattaa ruukkutolkulla. Sen vuoksi en yleensä laita sitä yrtti-istutuksiini, vaan hankin kaupasta. Jos olisi tilaa, kasvattaisin ehdottomasti itse. 

Tänä keväänä ruukkuun meni ensimmäisenä rosmariini, timjami, curry-yrtti, mustakaali ja roikkuva kasvi, jonka nimeä en muista! Se oli aivan uusi tuttavuus joltain taimistolta. Mustakaalin taimet hankin pieninä, eivätkä ne vielä näy istutuksessa ollenkaan. Aikaa myöten niistä kasvaa korkeat, tummat ja näyttävät kasvit täydentämään istutuksen ulkonäköä. 

Yrtti-istutus parvekkeelle tai terassille

Kuvassa oleva kastelukannu löytyy Kodintunnun verkkokaupasta.

Sinkkiastiaan istutin Rekosta hankkimiani pieniä luomuyrttejä ison basilikan seuraksi. Niillä on yllin kyllin tilaa kasvaa astiassa, mutta istutus ei näytä aivan minimalistiselta koska siinä jo on yksi kookas kasvi. 

Yrtti-istutuksen hoito

Yrtit tarvitsevat paljon vettä, varsinkin jos ne ovat auringossa ja katoksen alla. Ja aurinkoa valtaosa yrteistä tarvitsee. Älä kuitenkaan kastele niin, että multa on jatkuvasti märkä. Keväällä on vielä kylmä öisin, eivätkä taimet ole tottuneet ulkoilmaan, joten niitä ei voi jättää ulos pitkäksi aikaa, vaan ne täytyy totuttaa pikkuhiljaa ulkoilmaan ja kylmyyteen. Varsinkin basilika on todella kylmänarka. Vasta kun lämpötila on öisinkin yli kahdeksan astetta, voi levollisin mielin jättää yrtit ulos.

Jätä yrteille istutettaessa riittävästi tilaa kasvaa. Liian tiheästi istutetut yrtit joutuvat taistelemaan multatilasta, ravinteista ja vedestä.

Jos yrtti-istutus on taivasalla, varmista että ruukun pohjassa on reikä, mistä vesi pääsee ulos. Sadeaikaan vettä voi tulla niin paljon, että märkyys mädännyttää koko kasvin.

Multana voi käyttää tavallista puutarhamultaa, viherkasvimultaa tai ihan yrteille tarkoitettua yrttimultaa. Puutarha- ja yrttimultaa löytyy luomulaatuisena, mikä on suositeltava vaihtoehto syötäville kasveille.

Lannoitukseen suosittelen myös luomulannoitetta, joka käy kaikille kasveille.  

Yrttejä kannattaa leikata ahkerasti. Ne saa haaroittumaan lehtihangan yläpuolelta leikkaamalla.  Persiljan ja korianterin voi kuitenkin leikata aivan alhaalta, koska ne eivät oikein haaroitu, vaan kasvattavat uutta kasvustoa juuresta. Voit katsoa lyhyen videon kasvien leikkaamisesta. 

Lisää yrttien kasvattamisesta ja säilönnästä löydät tästä.

Kokeilemalla huomaa, mitkä yrtit viihtyvät juuri sinun parvekkeellasi, terassillasi ja sinun hoidossasi! Jos joku yrtti ei vain tunnu menestyvän, voi sen helposti korvata vaikka ruokakaupasta ostetulla uudella yrtillä. 

Jos joudut olemaan poissa istutustesi luota useamman päivän, huolehdi niiden veden saannista. Vinkkejä kasteluvirityksistä löytyy netistä jos jonkinlaisia, mutta silmiin sopivimpia ovat varmaan kastelupallot

https://kodintuntu.fi/tuote/kastelupallo-viherkasveille/
https://kodintuntu.fi/tuote/kastelupallo-viherkasveille/
Yrtti-istutus parvekkeelle tai terassille

Muutaman päivän päästä mustakaalit ovat jo kasvaneet sen verran, että niitä ei tarvitse etsiä istutuksesta!

Kiitos kun jaat tämän!