Kiitos kun jaat tämän!

Milloin on aika vaihtaa mullat viherkasveille

Mietitkö, milloin on aika vaihtaa mullat viherkasveille? Ja että istuttaisiko kasvit uudelleen juuri siihen  multaan, vai kokeilisiko jotain muuta vaihtoehtoa? Mitä kaikkea nyt onkaan tarjolla sen mullan sijaan?

Itse olen huomannut, että normimullat normikaupoissa ovat huonontuneet viime vuosina. Samoin ruukkukukkia ostaessa niiden multa tai istutusalusta on aivan höttöä. Ainakin kastelu on muuttunut vaikeaksi, koska kaupan huonekasvimulta ei minusta ime vettä kunnolla.

Mutta se mullanvaihtoaika on tosiaan käsillä juuri nyt, helmi-maaliskuun vaihteessa, joten päätöksiä ja ehkä hankintojakin pitää tehdä.

Mullan vaihto

Mitä tarvitaan kasvien mullan vaihtoon?

Kun alat vaihtamaan kasveillesi uutta multaa, tai mitä istutusalustaa sitten käytätkään, on syytä käydä ensin läpi kasvit ja niiden olosuhteet.

Jos kasvi on kasvanut kovasti, niin että multatila on käynyt pieneksi, vaatii se vähän suuremman uuden ruukun. Kuinka suuren, riippuu vähän kasvista, sen kasvuvauhdista ja kasvuolosuhteista. Sellaiset kasvit, joilla on hidas kasvuvauhti (esim. kaktukset, rahapuu ja muut mehikasvit), on syytä istuttaa vain hiukan nykyistä suurempaan ruukkuun. 

Valitse ruukun koko sen mukaan, kuinka nopeasti kasvi kasvaa ja kuinka täynnä juuria nykyinen ruukku on. Myös olosuhteet vaikuttavat. Jos kasvilla on sille suotuisat olosuhteet, eli se saa tarpeeksi valoa, vettä ja ravinteita, se tietenkin kasvaa nopeasti, mikäli sillä on sellainen taipumus muutenkin. 

Sitten on se kasvualustan valinta. Haluatko jatkaa mullalla vai kokeiletko jotain uutta? Itse päätin kokeilla tänä vuonna sekoittamalla multaan tilaamaani Biobizz All Mix multaa ja seramista. Katsotaan mitä viherkasvini tykkäävät! 

Vaihtoehdot mullalle

  • Vermikuliitti
  • Seramis eli savirouhe
  • Perliitti
  • Kevytsora
  • Kookoskuitu
  • Kaarna

Vermikuliitti, perliitti, kevytsora ja savirouhe tekevät mullasta ilmavampaa. Mullalla on taipumus tiivistyä ajan mittaan, joten juuristo voi helposti mädäntyä, varsinkin jos kastellaan liikaa. 

Edellä mainitut epäorgaaniset aineet vaikuttavat mullan kosteustasapainoon positiivisesti. Näitä siis yleensä sekoitetaan multaan. Voi myös tehdä kokonaan ilman multaa sopivan sekoituksen muista kasvualustoista. 

Jos käyttää täysin mullatonta vaihtoehtoa, täytyy muistaa että epäorgaaniset materiaalit eivät sisällä mitään ravinteita. Kasvien lannoitus pitää siis muistaa tehdä säännöllisesti.

Tässä iltalehden jutussa on yleispätevän kasvualustan ohje: perussekoitukseen voi yhdistää esimerkiksi kaksiosaa kookoskuitua, yhden osan perliittiä, yhden osan kaarnaa ja yhden osan ruukkusoraa.

Jutussa mainitaan vihersora ja sorakivi, jotka ilmeisesti tarkoittavat ruukkusoraa eli kevytsoraa. 

Jos kiinnostuit kookoskuidusta (se on ainakin helpompi kuljettaa kotiin, koska myydään kuivana ja kostutetaan sitten tarvittaessa), niin tässä tietopaketti siitä. 

Facebookin viherkasviryhmissä suhtaudutaan aika fanaattisesti mullattomaan vaihtoehtoon. Ehkä se sopii viherkasvihifistelijöille, jotka hankkivat myös jokaiselle kasville lisävaloa talvisin. Meillä suhtaudutaan kasveihin kuitenkin vähän eri tavoin kuin perheenjäseniin. Vaikka rakastamme kasveja, niin ne saavat sellaista hoitoa, mitä niille jaksetaan antaa. Kaikille tämä ei riitä, mutta sille ei voi mitään. 

Milloin on aika vaihtaa mullat viherkasveille?

Kuinka usein mullat pitää vaihtaa?

Multa suositellaan vaihtamaan viherkasveille miltei vuosittain. Jos on mullaton vaihtoehto, kasvualustaa ei tarvitse vaihtaa.  Pitää vain muistaa se lannoitus! Itse en ole vaihtanut multia lähellekään joka vuosi. Jotkut kasvit ovat saattaneet olla samassa mullassa miltei 10 vuotta. (Nyt vähän hävettää…)

Minusta tässä kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Jos kasvi ei ole kasvanut ulos ruukusta ja se näyttää hyvinvoivalta, ei sitä suotta tarvitse vaihtaa uusiin multiin eikä varsinkaan uuteen ruukkuun. Voi myös vaihtaa vain pintamultaa niin että kasvi saa vähän uutta multaa ja ravinteita.

Jos kasvi on nopeakasvuista laatua ja ruukku näyttää turhan pieneltä, on syytä vaihtaa ruukun ohessa uudet mullat, multaseos tai minkä kasvualustan kasvilleen haluaakin. Älä kuitenkaan istuta kasvia kovin paljon edellistä suurempaan ruukkuun, silloin se alkaa vain kasvattaa lisää juuria. 

Miten mullat vaihdetaan?

Kannattaa tietenkin varata sanomalehtiä tai muuta suojaksi kun aloittaa mullan vaihtamisen, että ei sotke joka paikkaa. Hyödyllistä on myös olla vesipiste lähellä. Kasvit kannattaa kastella ennen kuin alkaa tähän hommaan, mieluummin jo edellisenä päivänä. Samoin on syytä sekoitella jo edellisenä päivänä kasvualustat, jos sellaisia aikoo käyttää. Nämä on hyvä myös kastella ennakkoon. Nyt hankkimani, edellä mainittu Biobizz All Mix vaati peräti 36 tuntia muhinta-aikaa. 

Kasvi irtoaa ruukusta paremmin, kun se on kasteltu ennakkoon. Ota se siis ruukusta ja poista varovasti vanhaa multaa juurista. Laita uuden ruukun pohjalle kevytsoraa, jos aiot käyttää multaa tai multaseosta. Soran ja kasvualustan väliin voi myös lisätä kuitu- tai muun kankaan palasen erottamaan maa-ainekset toisistaan.

Lisää kasvualustaa sen verran, että kasvia ruukkuun sovitettaessa sen multapinta pysyy samana kuin ennenkin. Jotkut kasvit voi istuttaa entistä tasoa syvempään, jos ne ovat pyrkineet ylöspäin ruukussaan niin että juuret ovat näkyvissä. Lisää vähän kerrallaan multaa sivuille ja tiivistä. 

Voit lukea yksityiskohtaiset ohjeet tästä jutusta. Olen kyllä sen kanssa eri mieltä siitä, että kasveja pitää kastella varovaisesti kasvualustan vaihdon jälkeen. Itse olen perinteiseen tapaan tottunut kastelemaan kasvit reippaasti sen jälkeen kun multa on vaihdettu. Pitää toki pitää huoli siitä, että kasvi ei jää veteen lillumaan. 

Kasvien olosuhteet ja hoito

Kerroin aiemmin, että olen vähän laiska vaihtamaan multia. Olen myös laiska kastelemaan ja hankkimaan kasvivaloja. Minulla on paljon viherkasveja ja niitä hankitaan aina välillä lisääkin. Meillä kasvien pitää tottua vallitseviin olosuhteisiin, emme ala paapoa niitä eikä niiden hoitaminen ole meille intohimo. 

Kasveja on kyllä hoidettava, vaikka se ei intohimo olisikaan. Toiset kasvit kerta kaikkiaan vaan tarvitsevat enemmän vettä, valoa ja ravinteita kuin toiset. On siis hyvä miettiä millainen itse on, ja millaiset olosuhteet pystyy kasveille tarjoamaan. Jos olet valmis satsaamaan paljon aikaa ja työtä, saat varmasti hyvinvoivat ja kukoistavat kasvit kotiisi. 

Suurin osa meidän kasveista on sellaisia, jotka eivät vähästä hätkähdä. Ne ovat tottuneet siihen valomäärään, mitä täällä eri vuodenaikoina on tarjolla, ja siihen vesimäärään, mitä niille jaksetaan antaa. Kaikki uudet eivät tänne sopeudu, ja se on hyväksyttävä. Edellä kerrottu ei tarkoita sitä, että kasvit olisivat viikkokausia ilman vettä. Niitä kyllä kastellaan joka viikko, mutta ei kaikkia kerralla. Jotkut tarvitsevat vettä joka toinen päivä, ja yleensä muistan tämän. 

Pyrin antamaan jotain kasviravinnetta suurin piirtein maalis- ja lokakuun välillä. Aina ei muista eikä jaksa. Kasvit eivät ole kuolleet siihenkään (kai). Kaikella tällä höpötykselläni omista kasveista ja tavoistamme hoitaa niitä, pyrin kertomaan, että älä hötkyile. Mutta jos haluat erinomaisesti voivia viherkasveja, niin lannoita niitä noin kerran kuussa talviaikaan ja useammin kesäaikaan. Talvella voi hankkia kasvivaloja lisäksi. Nyt on näköjään joku villitys käyttää jotain supertehokkaita raksavaloja kasveille. Ne ovat edullisia ja helposti hankittavia, joten en ihmettele. Mietin vain, että olisivatko liian kuumia kasveille? 

Nyt kun viime vuosina talvet ovat tuntuneet niin mahdottoman pimeiltä, niin olen myös ostanut muutaman halvan spotin, jonka pystyy kiinnittämään hyllyn reunaan, ja kasvilamput niihin. Siirtelen valaisimia sitten vähän eri kasveille vähäksi aikaa lisävaloa tuomaan. Nämä kasvit ovat kauempana ikkunasta, eivätkä siten saa juurikaan valoa. Jos on aurinkoinen päivä, siirrän myös helposti liikuteltavia kasveja lähemmäs ikkunaa.  

Hankkiessasi uutta kasvia, saat parhaat kasvit ja neuvot, kun hankit ne kukkakaupasta. Kannattaa miettiä, pystyykö järjestämään niille sellaiset olosuhteet kuin ne vaativat. Olen aiemmin kirjoittanut artikkelin Helppoja viherkasveja kotiin, josta voi saada vähän vinkkiä tähän asiaan. Olen myös kirjoittanut erilaisista luonnonmukaisista lannoitusvaihtoehdoista.

Omat kasvini, joille sain ensimmäisenä mullat vaihdettua

Sain vaihdettua viidelle kasville mullat. Sitten loppui Biobizz-multa, jonka olen muhittanut ämpärissä. Täytyi laittaa uutta muhimaan ja odotella 36 h. Tämä vaatii kärsivällisyyttä! Vielä on paljon kasveja, jotka tarvitsevat uuden ruukun ja kasvualustan. Nämä jo uudelleen ruukutetut saivat siis ruukkusoraa pohjalle, sitten seramista, tavallista multaa ja tuota Biobizziä sekaisin. Katsotaan, mitä tykkäävät!

Kaipaatko Lisää luettavaa?

Milloin on aika vaihtaa mullat viherkasveille
Oma mullanvaihtopöytäni. Seramis-pussia pitää pystyssä Thaimaan neito, jonka löysin lomalla.

kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit vaihtamaan viherkasveille uusia ruukkuja, Kodintunnun verkkokaupassa on muutama vaihtoehto tähän! Tai jos kiinnostuit blogiyhteistyöstä Kodintunnun kanssa, voit ottaa yhteyttä alla olevalla lomakkeella. 

Ja hei, kurkkaa sinne Kodintunnun verkkokauppaan! Tai muihin palveluihin!

Kiitos kun jaat tämän!