You are currently viewing Muutama vinkki viherkasvien ja puutarhan luonnolliseen lannoitukseen ja hoitoon

Muutama vinkki viherkasvien ja puutarhan luonnolliseen lannoitukseen ja hoitoon

Kiitos kun jaat tämän!

Muutama vinkki viherkasvien ja puutarhan luonnolliseen lannoitukseen ja hoitoon

Monia kotoa löytyviä aineksia voi käyttää ja hyödyntää sekä viherkasvien että puutarhakasvien luonnonmukaisina lannoitteina ja torjunta-aineina. Tässä muutama vinkki viherkasvien ja puutarhan luonnolliseen lannoitukseen ja hoitoon.

Muutama vinkki viherkasvien ja puutarhan luonnolliseen lannoitukseen ja hoitoon

Kahvinporot sopivat happaman maan kasveille

Kahvinporoja ei kannata heittää pois, sillä ne voivat olla hyvä luonnonmukainen lannoite kasvimaalla ja puutarhassa. Väitetään niiden jopa karkoittavan espanjansiruetanoita. Toiset käyttävät niitä viherkasveillekin. Itse laittaisin niitä ainakin puutarhaan kuohkeuttamaan kasvualustaa, koska ne perintötiedon mukaan houkuttelevat matoja, mikä taas vaikuttaa positiivisesti maaperään matojen ulosteiden ravitessa sitä ja kasveja.

On selvää, että happaman maan kasvit eli esimerkiksi havut, hortensiat ja rhododendronit hyötyvät kahvinporoista, jotka happamoittavat maata. Kahvinporoissa on mm. typpeä ja fosforia, kaliumia sekä mineraaleja. Voit kokeilla niitä kasvimaalla laittamalla penkkien väliin torjumaan ötököitä. Isompia torjuttavia tällä konstilla voi olla vaikka naapurin kissa, joka käy pihassasi tarpeillaan.

Jos et muuten säilytä kahvinporoja, niin ne kannattaa ainakin laittaa kompostiin eikä heittää roskiin.

kananmunankuoret sisältävät kalkkia

Kananmunankuorista kalkkia kasveille

Sekä isoäitini että äitini käyttivät kananmunankuoria viherkasvien ja kukkien kasteluvedessä. Kastelukannussa pidettiin aina seisomassa vesi (mikä myös on hyvä asia, koska hanasta suoraan otetussa vedessä on yleensä paljon kloorikaasua ja tämä haihtuu vettä seisottaessa) ja kananmunan kuoret laitettiin sinne sekaan.

Kananmunankuorissa on kalkkia, josta useimmat kasvit pitävät. Poikkeuksena ruukkuatsalea, joka on happaman maan kasvi, kuten ruukkuhortensiakin. Kasteluvesi ei välttämättä tuoksu kovin hyvälle…
Samalla lailla voit käyttää kananmunankuoria puutarhassa, tai rikkoa kuoret ja sekoittaa kasvualustaan. Keväisin voi käyttää myös talven aikana kerätyt tuhkat ja lannoittaa (kalkita) niillä nurmikon, marjapensaat ja esimerkiksi omenapuut. Siinä taas yks vinkki puutarhan luonnolliseen hoitoon.

ruohosilppu

Ruohosilppu kateaineena ja ravinteita antamaan

Ruohosilpun käyttäminen katteena antaa kasveille ravinteita ja pitää kosteuden paremmin maassa. Se pystyy myös torjumaan vähän rikkaruohojen kasvua.

Helpointa on käyttää ruohosilppua, jos sinulla on käytössäsi silpun keräävä ruohonleikkuri. Jos leikkurisi heittää silput sivuun, kannattaa ne haravoida heti ja kerätä käyttöön. Kate sopii kaikille kasveille, jotka hyötyvät typpilisästä. Yksivuotisille kasveille sitä voi käyttää koko kasvukauden, mutta lopeta monivuotisille kasveille katteen käyttö elokuussa.  Kasvimaalla voi myös käyttää ruohosilppua. Mutta jos silppu on ollut esimerkiksi jätesäkissä, se voi olla miltei polttavan kuumaa, kun se on alkanut käydä. Varo siis, että et polta hentoja taimia jos silppusi on kuumaa.
nokkosesta voi helposti valmistaa kaytteen

Nokkonen lannoitteena ja torjunta-aineena

Paitsi että nokkonen on ravintoosi sopiva superfood (me kuivaamme nokkosta koko talven varalle viherjauheeksi smoothieen ja jogurtin tai ruuan sekaan), se on myös loistava lannoite- ja torjunta-aine. Koska nokkosella on pitkät juuret, se nostaa maasta ravinteita pintaa kohden. Se myös sitoo maaperästä rautaa itseensä. Nokkosta voi kasvattaa siis vaikkapa marjapensaan vieressä parantamaan maan laatua.

Nokkosesta voi helposti valmistaa käytteen lannoitukseen ja torjuntaan. Kerää nokkosia sanko tai saavi täyteen ja lisää vettä niin paljon, että kasvit peittyvät. Jätä viikoksi tai kahdeksi käymään. Tätä käytettä voit antaa lannoitteena laimentamalla sen 1: 10 tai torjunta-aineena 1:1 esimerkiksi kirvoja vastaan.

Voit käyttää käytteeseen myös muita kasveja nokkosen kanssa, jolloin vaikutus tehostuu. ”Äitipuoleni” valmistaa joka vuosi käytettä, jossa on nokkosen lisäksi peltokortetta ja raunioyrttiä. Peltokorte sisältää mm. piitä ja kaliumia. Raunioyrtissä on myös kaliumia ja valkuaisaineita.

Raunioyrtti on kuitenkin vieraslaji, joka saattaa villiytyä ja levitä haitallisen paljon. Kannattaa varmaankin hankkia sitä sieltä, missä sitä jo on, eikä istuttaa omaan pihaan.

Peltokorte on mielenkiintoinen kasvi, josta voit lukea esimerkiksi täältä

muutama vinkki viherkasvien ja puutarhan luonnonmukaiseen lannoitukseen ja hoitoon

Männynkuorikate pihan luonnonmukaisessa hoidossa

Kaikki katteet ovat hyväksi pihassa. Ne estävät rikkakasvin taimettumista ja kasvua. Katteet tasaavat maan kosteusvaihtelua ja vilkastuttavat pieneliötoimintaa.

Kuorikate näyttää myös paremmalta pihassa kuin pelkkä multa ja se pitää sateitten aikaan kasvien lehdet ja mahdollisen sadon puhtaampana.Puhdista maa rikkaruohoista ennen kuin levität katteen. Laajoilla alueilla ja esimerkiksi pensaitten alla kannattaa käyttää suodatinkangasta katteen alla.

Onko sinulla jotain kysyttävää aiheesta?

Ohessa löytyy linkki yhteystietoihin ja yhteydenottolomakkeeseen.


Ota yhteyttä

Kiitos kun jaat tämän!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.