Kukkakauppa

Oletko miettinyt, mistä kotiisi tai pihaasi tulee se sellainen ”kodin tuntu”? Minä olen!

Eli mistä syntyi Kodintuntu?  – Tietoa minusta!

Kokemukset

Olen suunnittelija, käsityöläinen ja floristi. Pitkäaikainen kokemukseni värien, muotojen ja kasvien maailmassa auttaa minua harmonisen ja miellyttävän ympäristön suunnittelussa ja toteutuksessa.​

Kun olin perustamassa vuosia sitten kukkakauppaani, jossa oli palveluina myös sisustus- ja pihasuunnittelu sekä kotipalvelu, mietin tietenkin sopivaa nimeä kaupalle ja palveluille. Ehkä mielessäni on aina ollut tietynlainen kaipuu kotiin ja lämpöön, yhteiseen olemiseen ja oleskeluun, josta muodostuu sellainen Kodin tuntu.

Niinpä tästä Kodin tunnun fiiliksestä muodostui nimi yritykselle, jonka lähtökohdat olivat pitkälle käsin tekemisessä, muodoissa, väreissä, intuitiossa, toisen ihmisen kohtaamisessa ja ymmärtämisessä. Ja koska aiemmin toimintaan kuului myös kotipalvelu, mottonani oli: Kaikki kodin palvelut samasta osoitteesta!

Sittemmin olen jättänyt kotipalvelun ja kukkasidonnat pois palveluistani. Ne eivät kuitenkaan poistu ajatusmaailmastani eivätkä tavastani suunnitella tiloja myös niiden vaatimien käytäntöjen, toimintojen ja mahdollisuuksien kannalta.

Perustan oman Kodintuntu-nimen syntymiselle on ehdottomasti luonut myös se, että asuin nuorena Tukholmassa ja omaksuin monia sanoja, joille ei ole mielestäni suomalaista vastinetta. Yksi näistä oli adjektiivi mysig. Minusta tuo kuulostaa hämyisän kotoiselta, mutta voin olla väärässäkin. Ehkä sen suomennos on vain KOTOISA. Tai kodintuntu?

kodintuntu
Toivo myysaa…

Niin, tanskalaisillahan on se hygge… Mutta se tuli paljon myöhemmin, ainakin meidän tietoisuuteen.

Lisää menneisyyttä

Olen siis aiemmin ollut käsityöläisyrittäjä.  Aloin varhain kiinnostua käsitöistä ja virkkasin ja neuloin itselleni vaatteita. Ensimmäisen lapsen synnyttyä ryhdyin ompelemaan tosissani, ja sitä jatkui pitkään.

Perhe-elämän aikana kävin monenlaisia kädentaitokursseja ja lopulta myös itse pidin niitä. Olin mukana ensin Järvenpään Käsintekijät -yhdistyksessä monia vuosia, kunnes perustin Helmaverstas -yrityksen.  Helmoja nimittäin oli paljon, koska päätuotteena ompelin omaa mekkomallia.

mekot

Tein myös todella paljon nappeja vaatteisiin itse. Nappeja löytyy nykyään vielä Ruosteinen Kuu -kaupasta Kellokoskelta.

napit

Helmaverstas-aikaan liittyy tiiviisti Unelmakellari, kolmen käsityöläisen kauppa Järvenpäässä. Ihanien yhtiökumppanieni Asta Salmisen ja Naavanutun Sarin kanssa toteutimme unelmaamme ensin Järvenpäässä ja sitten vanhassa Porvoossa. Sarin menehtyminen vuonna 2004 vaikutti niin paljon, että oma ompeleminen on sen myötä jäänyt miltei kokonaan.

Teen kuitenkin projektiluonteisesti ja harkinnan mukaan sisustukseen liittyviä ompelutöitä edelleen tilauksesta.

Ja ihan tiedettä!

”Kodin tuntu on osaksi fyysinen ja osaksi henkinen rakennelma, Sirpa Uimosen kuluttajaekonomian tutkimus osoittaa.” Tämä on ote jutusta, joka on luettavissa tästä: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kieli-kulttuuri/kodin-tuntu-syntyy-sisustuksesta-ja-mielikuvista

kisu

Aina ei kuitenkaan tarvita kissoja! Itse asiassa, koirat sulattavat enemmän sydämeni, vaikka kissan nyt ”omistankin”.

Haluan tällä Kodintunnulla tai kodin tunnulla kietoa kaikki suunnittelemani kohteet ja tekstiilit, keramiikat, kukkasidonnat ja mitä ikinä keksinkin tehdä, sellaiseen samanlaiseen fiilikseen, joka tuli/tulee minulle siitä nuoruudenaikaisesta mysig-sanan ymmärtämisestä.

Se on aitoa, luonnollista, yksinkertaista ja ainutkertaista. Ei ole kahta samanlaista ihmistä, kotia, sisustusta, pihaa, esinettä, muodostelmaa tai tapahtumaa.

Minusta on hienoa ja elämyksellistä asiakkaan kanssa kokea se tunne, kun pystyn aistimaan mitä hän on mielessään kuvitellut, mutta ei ole ehkä pystynyt pukemaan sanoiksi, eikä varsinkaan toteuttamaan.

värit

Asiakkaan on välillä vaikea luottaa suunnittelijaan, koska ei itse pysty hahmottamaan  lopputulosta silmissään. Tällöin pitää vain luottaa. Onneksi olen kohdannut paljon luottamusta!

Katso asiakkaitten kommentteja.

Edelleen on hienoa myöskin toteuttaa omaa pihaa, omien suunnitelmien mukaan. Minulla on nyt tavallaan kokeilu- ja työpiha, haluan nähdä mitä saan aikaan näillä tiedoilla ja taidoilla, joita on karttunut opiskelujen ja elämän varrelta. Olen ollut ilman omaa pihaa monta kertaa vuoden 2003 jälkeen, joten nyt täytyy ottaa menetetty aika takaisin. Parvekkeita, palstoja ja vuokrapihoja olen kyllä suunnitellut ja  hoitanut tänäkin aikana.

Pihasuunnittelu
Oman pihan muutostyöt kolmen vuoden aikana

Koteja on riittänyt. Olen muuttanut ympäri Suomea ensin vanhempieni kanssa ja sitten omin päin. Vuodesta 1989 lähtien olen asunut Tuusulassa, tällä hetkellä kolmatta kertaa Kellokoskella.

Löysin kuvia 17 vuoden takaa. On näissäkin kodin tuntua?

Kodintuntu

Omassa sisustuksessa suosin vahvasti kierrättämistä ja minua viehättää vanhat huonekalut ja esineet.

Pidän kuitenkin itseäni monen tyylin edustajana, ennakkoluulottomana kokeilijana ja uusien juttujen keksijänä. Olen käyttänyt luovuuttani tilojen suunnittelussa monissa asunnoissa, liiketiloissa ja näyttelyiden rakentamisessa.

Yhteisöllisissä tapahtumissa ja näyttelyissä sekä yhdistyksien myyntinäyttelyiden toteutuksissa on täytynyt selvitä suurella mielikuvituksella ja pienellä budjetilla. Onneksi pennin venyttäminen ei aina ole ensisijainen lähtökohta suunnittelussa.

Kotien sisustuksissa käytän mielelläni luonnonmukaisia, kestäviä ja laadukkaita materiaaleja. Ekologisuus, eettisyys, ergonomisuus ja esteettisyys edellä, asiakkaan toiveiden mukaisesti ja hänen mieltymyksiään kuunnellen saamme aikaiseksi tilan, jossa viihdytään.

Ekologinen asuminen

Yhteystietoni löydät täältä.