You are currently viewing Rakentamani pihan siivous

Rakentamani pihan siivous

Kiitos kun jaat tämän!

Rakentamani pihan siivous

Tänä kesänä kävin siistimässä 11 vuotta sitten suunnittelemaani ja rakentamaani pihaa. Olen käynyt siellä tässä välissä muutaman kerran aiemminkin, lähinnä leikkaamassa omenapuita. Pihan huoltotyöt kannattaisi tehdä säännöllisesti, koska viihtyessään kasvit innostuvat kasvamaan välillä villisti! Nyt oli vierähtänyt kolmisen vuotta viime käynnistä tässä pihassa ja oli siis tarpeen oikeastaan jo viidakon raivaus eikä vain vuosia sitten rakentamani pihan siivous.

Kun aikoinaan aloitin tämän pihan suunnittelun, siinä oli jonkinlainen itse rakennettu grilli, pari huonosti voivaa marjapensasta, kaksi pieneen rivitalopihaan liian isoksi kasvavaa omenapuuta ja kasa pihakiviä, jotka olivat jääneet etupihan kiveyksen rakentamisesta ylimääräisenä.

Piharemontti

Pihan takana olevan toisen taloyhtiön aikomuksena oli kaataa taloyhtiöiden välissä olevat puut, joten pihaan tulisi valoa ja ainakin väliaikaisesti hyvin avonaista.

Keskustelimme asukkaiden toiveet läpi ja niiden pohjalta suunnittelin pihaan pienen lammen ja istutusalueita.  Kantavana ajatuksena oli tietenkin helppohoitoisuus ja viihtyvyys.

Kaikki nurmikko poistettiin, samoin huonosti voivat pensaat ja grilli. Omenapuut siirrettiin keskeltä pihaa sivustalle. Paljon tilaa vievästä kukkimattomasta rhodosta luovuttiin ja tilalle istutettiin helppoja perennoja ja niiden keskelle laitettiin tukikehikko kärhöjä varten. Lammen reunalle laitettiin pihavalaisimet, jotka sopivat kivien seuraan.

Katseenvangitsijaksi ja korkeutta pihaan tuomaan hankittiin riippapihlaja Muhevaiselta, kuten monet muutkin kasvit.

Pihasuunnittelu

Valmis piha

Piha valmiina ja muutaman vuoden päästä. Tuijat ovat kasvaneet, naapuritaloyhtiön piha on laitettu ja sinne on istutettu isotuomipihlaja-aita.

Pihasuunnittelu

Pihasuunnittelu

Pihan rakennus

Pihan takaosassa oli jo istutettuna samaa tuhkapensasta kuin pihan sivuillakin. Niiden eteen laitettiin muutama tuija ja taakse tehtiin väliaikainen risuaita antamaan hiukan näkösuojaa. Risuaita poistettiin tuijien ja muiden pensaitten ja puiden kasvettua näkösuojaksi.

Koska pihaan on kulku taloyhtiöiden välisestä tyhjästä tilasta sieltä kulkevan polun kautta, sinne rakennettiin portti tukemaan hiukan japanilaisen puutarhan teemaa.

Aika kuluu…

Pihassa on tapahtunut vuosien mittaan aikamoinen muutos. Naapuritaloyhtiöön on tehty rakennuksia ja isotuomipihlajat ovat kasvaneet korkeuksiin. Tässä pihassa on siis kolme aitaa peräkkäin: ensin tuijat, niiden takana tuhkapensasaita ja vielä naapurin isotuomipihlajat.

Pihan siivous

Vasemmalla tuijia aidanteena, keskellä tuhkapensasta, josta suurin osa paljasta vanhaa runkoa. Oikealla naapurin isotuomipihlaja. Tuhkapensas on aivan turha tässä keskellä, joten leikkasin suurimman osan siitä pois.

Pihan kunnostus

Tänä keväänä, kun minut kutsuttiin paikalle, miltei itketti, kun näin pihan. Välillä myös itketti, tai ainakin hikoilutti, kun yritin laittaa sitä kuntoon.

Rakentamani pihan siivous

Ensimmäisellä kerralla oli mies apuna, koska tuhkapensaat olivat niin korkeat, että en olisi ylettynyt leikkaamaan latvustoa. Miehen 192 senttimetristä on välillä hyötyä. Samoin kapeudestansa, hän mahtuu ahtaampiin paikkoihin kuin minä.

Vaikka ei olisi ollut oikea aika leikata riippapihlajaa, se oli tehtävä samalla kertaa. En olisi muuten päässyt pihan nurkkaukseen leikkaamaan tuhkapensasta. Joka paikassa oli kaikkea kasvillisuutta, mitä ei oltu suunniteltu sinne… Osa asukkaiden hankkimaa ja osa vain villiintynyttä ja jostain tupsahtanutta.

Osa suunnittelemistani ja istuttamistani kasveista oli hävinnyt pihasta kokonaan, koska sitä ei oltu huollettu. Suurin osa kasveista kaipaa valoa. Jos puiden ja pensaiden annetaan kasvaa niin, että muut kasvit jäävät kokonaan ilman valoa, ne tukahtuvat. Täällä oli käynyt niin monille sellaisille kasveille, jotka mielestäni ovat todella vaatimattomia kasvuolosuhteiden suhteen.

Omenapuita siistin vain vähäsen, koska tiedän että asukkaat ilahtuvat omenoista. Olisi ollut sääli leikata sellaisia oksia, joissa niitä kasvoi. Tulen takaisin keväällä leikkaamaan enemmän.

Etupihan siistimiseen palaan myöhemmin!

Jos piha on todella pieni, sinne ei kannattaisi istuttaa joka vuosi uusia kasveja. Mutta onhan sitä vaikea hillitä itseään välillä, kun näkee jotain ihanaa ja haluaisi sen olevan myös omassa pihassa.

Ehkä näitä kokeiluita voisi tehdä kesäkukkien kanssa?

Rakentamani pihan siivous

Nyt on kuitenkin tämä vuosia sitten rakentamani pihan siivous valmis ja kaikki ylimääräinen roska viety pois. Avuksi tulivat keskipoika tyttöystävineen, itse en olisi pystynyt huoltamaan pihaa ja vielä viemään kaikkia leikattuja oksia pois, kun minkäänlaista huoltotietä ei pihaan ole.

Keväällä sitten takaisin tänne!

Miten on sinun pihasi laita?

Onko sinun pihasi villiintynyt? Katsotaan yhdessä, mitä sille voisi tehdä!

Kodintunnun pihasuunnittelu

Pihasuunnittelu

 

 

Kiitos kun jaat tämän!

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. Kati

    Onpas näyttävä ja vehreä pihamaa, hyvin on nuo tuijatkin kasvaneet näkösuojaksi. Mekin teimme suuren pihasiivouksen möille näin kevään kynnyksellä. Sillä saimme hyvin vietyä kaikki roskat kerralla pois.
    https://www.okpalvelut.fi/vaihtolavat

    1. Raija Salo

      Kyllä, tuijat kasvavat todella isoiksi ja kymmenen vuotta menee hujauksessa. Sitä ei aina osata ajatella, kun näyttävät pieniltä ostettaessa. Yhteen pihaan olen myös tilannut vaihtolavan, kun oli todella paljon perattavaa tontilla. Myös muuta kuin puutarhajätettä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.