You are currently viewing Miten pienestä rivitalopihasta saa viihtyisän?

Miten pienestä rivitalopihasta saa viihtyisän?

Kiitos kun jaat tämän!

Rivitalon pihassa oli vain nurmea, nokkosta ja autonrenkaita edellisen asukkaan jäljiltä. Uusi asukas ihmetteli, miten tästä pienestä rivitalopihasta saa viihtyisän?

Miten pienesta rivitalopihasta saa viihtyisan

Alku näytti ehkä toivottomalta, mutta pihan saaminen kauniiksi oli silti aika simppeli homma!

Aina ei pihan rakennus maksa maltaita, vaikka kutsuttaisiin suunnittelija paikalle. Päinvastoin. Kartoituskäynti näytti jo pihan tyhjyyden ja koska saatavilla oli pohjapiirros, niin ei edes käytetty aikaa kuvaamiseen ja mittaamiseen.

Miten pienesta rivitalopihasta saa viihtyisan

Kuva Andreas Lischka Pixabaystä

Koska pihasta haluttiin helppohoitoinen, niin ei kannattanut jättää edes pientä alaa nurmikolle, joka kuitenkin vaatisi leikkuuta säännöllisesti.

Jos omasta takaa löytyy muutama riski miehenalku, niin aika sujuvasti saadaan nurmikko pois. Tai vaikka yksi, jolla on riskejä kavereita. Ja palkaksi iän mukaan kylmää juomaa äidin leipoman pullan lisäksi, niin homma on pikaisesti hoidettu!

Tässä pihassa kasvualustasta kaivettiin lapiovoimin noin 15 sentin kerros nurmineen ja rikkakasveineen ylös ja kuljetettiin pois pihasta muutamassa tunnissa.

Ja sitten päästiin tekemään uutta pihaa

Pihassa oli pieni betoninen kiveysalue olohuoneen oven edessä. Koska kyseessä oli Aso-asunto, ei haluttu alkaa perustaa kokonaan uutta kiveystä tai terassia pihaan. Jatkoin siis kiveystä pihan hiukan romanttiseen tyyliin sopien ilmaiseksi saaduista kierrätystiileistä ja luonnonkivistä.

Miten pienesta rivitalopihasta saa viihtyisan
vanhat tiilet pihassa

Istutusalueet tehtiin suurimmaksi osaksi kohopenkkeihin, jotta niille saataisiin parempi kasvualusta. Penkin pohjalle laitettiin sanomalehteä ja istutusalueiden reunat rakennettiin turveharkoista. Näin pyrittiin saamaan vanhan kasvualustan riehaantunut rikkakasvusto kuriin laittamatta muovia koko pihaan, samalla säästettiin kustannuksissa.

sepeli pihassa

Pihan edessä on lasten leikkikenttä. Pihaa rajaava aroniapensasaita oli juuri leikattu alas, joten mitään näkösuojaa kentälle ei ollut. Tähän kohtaan haluttiin luonnollisesti korkeampia kasveja antamaan pihalle yksityisyyttä.  Suunnitelmani mukaan siihen istutettiin kaksi erikokoista tuijaa ja  istutusalueen reunaan korkeaksi kasvavaa ja miltei joka paikassa viihtyvää keltakurjenmiekkaa, jota saatiin tuttavan pihasta. Toiselle puolen tuijia tuli elefanttiheinä, joka kasvaa korkeaksi (ja valtaa alaa, joten sen leviämistä on syytä rajoittaa) ja pieni rungollinen puu. Nämä toimivat pihan ”seinänä”.

perinnekasvit

Käytäviin laitettiin juurieste, kivituhka ja sora. Pihaan tuotiin muutamia mahdollisimman suuria kannettavissa olevia kiviä rajaamaan ja ryhmittämään alueita.

Tarvittavat maa-ainekset kuten multa, kivituhka ja sora tilattiin suursäkeissä taloyhtiön pihaan.

Kuvat on otettu kaksi vuotta pihan kunnostustöiden jälkeen. Kasvit näyttävät hyvinvoivilta eikä niiden väliin jää juurikaan tilaa rikkaruohoille. Ne ovat myös peittäneet turveharkot, niin että niitä ei juurikaan erota enää.

patsas pihassa
Sormustinkukka

Mitä kasveja pihassa käytettiin?

Koska pihasta haluttiin helppohoitoinen, sinne hankittiin kestäviä perinteisiä kasveja. Nämä ovat myös sellaisia, mitä helposti löytyy tuttavien pihoista ja voi saada sieltä ilmaiseksi. Kasvit istutettiin melko tiuhaan, ettei jäisi tilaa rikkaruohoille.

 • Jättipoimulehti
 • Isotähtiputki
 • Sormustinkukka
 • Keltakurjenmiekka
 • Kultatyräkki
 • Kurjenpolvi
 • Päivänlilja
 • Siperiankurjenmiekka
 • Kolmilehti
 • Peittokurjenpolvi
 • Vuorenkilpi
 • Saniainen
 • Riippapaju
 • Elefanttiheinä
 • Tuija

Miten pienesta rivitalopihasta saa viihtyisan

Jos kaipaat apua oman pihasi suunnittelussa ja toteutuksessa, ota reippaasti yhteyttä!

Helpoiten se  onnistuu kirjoittamalla tänne: raija.pasanen@gmail.com

Kiitos kun jaat tämän!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.