Feng Shui… Zen-alue pihaan

Feng Shui… Zen-alue pihaan

Kiitos kun jaat tämän!

Viime kesä (tai tämä?, sehän on jatkunut tänne lokakuulle saakka…) oli kyllä enemmän kuin odotusten mukainen pihasuunnitelmien toteutusta varten. Edellisen kesän sadepäivien takia en uskaltanut toivoa, että kovin paljon saataisiin aikaiseksi pihassa. Vaikka se on pieni, niin raivattavaa ja pois siirrettävää sekä myös paljon erilaista tuotavaa materiaalia riittää. Ja kaikki on kärrättävä käsin.

Suunnitelmissa oli jättää vain ympyränmuotoinen nurmikko. Sekin vain sen takia, että tämä emäntä edelleen palvoo aurinkoa. Ja voihan sitten pitää piknikkiä mummin pikkuneitien kanssa nurmikolla? Kaikki muu nurmikko jouti pois, ja se vaikutti alun perin aika vaativalta operaatiolta. Mutta ei ollut! Ihmeellisesti sohvaperunamiehestä kehkeytyi kesän mittaan lapiokaivaja. Ja onhan tämän pihan maa ollut ihan toisenlaista käsitellä kuin palstan voikukanjuurien täyttämä savimaa.

No mutta. Koska meillä nyt sattuu olemaan tuo jokinäkymä, jota on ihan pakko katsella ja kuunnella… Se oli ehkä suurin syy tänne muuttoon, eikä sen siis voi kasvillisuutta suunnitella. Niinpä keskellä näkymää sijainnut luumupuu siirrettiin alemmas rinteeseen. Tilalle tehtiin zen-alue, japanilaisvaikutteinen istutusalue, joka on matalakasvustoinen ja rauhallinen. Halusin siihen pienen, rauhallisen patsaan, jonka löysin netistä. Ainoa korkeampi kasvi on rungollinen Euroopan lehtikuusi, joka osui silmiin taimistolla ja sen näkeminen melkein itketti. Se oli ainoa kappale taimistolla, joten se täytyi saman tien laittaa ostoskoriin.

Osa kasveista, kuten kuunliljat, vuorenkilvet ja tyräkit, on siirretty palstalta tähän. Yksi keijunkukka oli selvinnyt ruukussa yli talven, ja se myös päätyi tänne. Lisäksi ostin erivärisiä keijunkukkia, villanukkajäkkärää, isorikkoa, rentoakankaalta, marunaa ja peittokurjenpolvea. Anopilta sain paljon mehitähteä, joista toiset ovat valtavan kokoisia. Värit ovat aika niukat ja kukat pieniä. Keväällä alue on kirkkaampi, kun tyräkit kukkivat.

Tila on rajattu pyöreäksi fb-roskalavalta löytyneistä tiilistä, jotka on tarkoitus ensi kesänä tiivistää samalla kun ympärille tehdään sepelikäytävät. Koko suunnitelman lähtökohtana oli japanilainen puutarha; kiveä, sammalta, ”vettä” … Feng shuin elementit kun ovat Maa, Metalli, Puu, Tuli ja Vesi. Puuta ja maata alueeseen tulee tietenkin luonnostaan. Siinä kasvaa puu ja toin metsäretkeltä vielä palan sammaloitunutta puunrunkoa. Myös vihreä väri ilmentää puuelementtiä. Tuli tulee punaisesta väristä, jota on joittenkin kasvien lehdissä, varsinkin nyt syksyllä. Metalli näkyy valkoisena ja harmaana, patsaassa, kivissä ja kukissa. Sepelistä on tehty ”puro”, joka ilmentää vettä.

Olemme tyytyväisiä alueeseen. Sitä katsellessa mieli tosiaan rauhoittuu ja silmä lepää. Alueen voi kiertää ympäri ja havaita erilaisia yksityiskohtia ja kuvakulmia.

Lehtikuusen takana vasemmalla näkyy alemmas rinteeseen siirretty luumupuu. Toivomme sen selviävän siirrosta.

 

Toivo vietti monta päivää tässä, taitaa olla hiirellä pesä…

 

Sunnuntaina istutin alueelle valkoisia, mustia ja oransseja tulppaaneja, viittä laatua. Tai näin aioin tehdä, mutta mies halusi myös valkopunakirjavan lajikkeen, joten sellainen pääsi mukaan. Keväällä saamme toivottavasti nähdä, sopiiko se sinne. Laakean kiven viereen kaivoin kirjopikarililjan sipuleita. Palstalta tuodut sipulit joissa oli mustaa tulppaania, valkoista narsissia ja helmililjaa kaivoin jo aiemmin alueen takaosaan. Pihaa kaivettaessa löytyi myös helmililjaa, krookusta ja idänsinililjaa, jotka ehkä nekin päätyivät sinne. Kaikkea ei voi muistaa… Sen näkee keväällä!

 

Kiitos kun jaat tämän!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.