Kiitos kun jaat tämän!

Viime kesä (tai tämä?, sehän on jatkunut tänne lokakuulle saakka…) oli kyllä enemmän kuin odotusten mukainen pihasuunnitelmien toteutusta varten. Edellisen kesän sadepäivien takia en uskaltanut toivoa, että kovin paljon saataisiin aikaiseksi pihassa. Vaikka se on pieni, niin raivattavaa ja pois siirrettävää sekä myös paljon erilaista tuotavaa materiaalia riittää. Ja kaikki on kärrättävä käsin, koska pihaan ei pääse kuin kahden naapurin pihan kautta. Tänä vuonna halusin meille Feng Shuita ja Zen-alueen pihaan!

Suunnitelmissa oli jättää vain ympyränmuotoinen nurmikko. Sekin vain sen takia, että tämä emäntä edelleen palvoo aurinkoa. Ja voihan sitten pitää piknikkiä mummin pikkuneitien kanssa nurmikolla? Kaikki muu nurmikko jouti pois, ja se vaikutti alun perin aika vaativalta operaatiolta. Mutta ei ollut! Ihmeellisesti sohvaperunamiehestä kehkeytyi kesän mittaan lapiokaivaja. Ja onhan tämän pihan maa ollut ihan toisenlaista käsitellä kuin palstan voikukanjuurien täyttämä savimaa.

No mutta. Meillä sattuu olemaan tuo jokinäkymä, jota on ihan pakko katsella ja kuunnella koskea… Se oli ehkä suurin syy tänne muuttoon, eikä sen eteen siis voi kasvillisuutta suunnitella. Niinpä keskellä näkymää sijainnut luumupuu siirrettiin alemmas rinteeseen. 

Tilalle tehtiin zen-alue, japanilaisvaikutteinen istutusalue, joka on matalakasvustoinen ja rauhallinen. Halusin siihen pienen, rauhallisen patsaan, jonka löysin netistä. Ainoa korkeampi kasvi on rungollinen Euroopan lehtikuusi, joka osui silmiin taimistolla ja sen näkeminen melkein itketti. Rakkautta ensi silmäyksellä! Se oli ainoa kappale taimistolla, joten se täytyi saman tien laittaa ostoskoriin.

Feng Shui... Zen-alue pihaan

Osa kasveista, kuten kuunliljat, vuorenkilvet ja tyräkit, on siirretty palstalta tähän. Yksi keijunkukka oli selvinnyt ruukussa yli talven, ja se myös päätyi tänne. Lisäksi ostin erivärisiä keijunkukkia, villanukkajäkkärää, isorikkoa, rentoakankaalta, marunaa ja peittokurjenpolvea. Anopilta sain paljon mehitähteä, joista toiset ovat valtavan kokoisia. Värit ovat aika niukat ja kukat pieniä. Keväällä alue on kirkkaampi, kun tyräkit kukkivat. Perennojen hankintaan olen käyttänyt Talman Lehtopuutarhaa.

Feng Shui... Zen-alue pihaan
Feng Shui... Kuunlilja

Tila on rajattu pyöreäksi fb-roskalavalta löytyneistä tiilistä, jotka on tarkoitus ensi kesänä tiivistää samalla kun ympärille tehdään sepelikäytävät. Koko suunnitelman lähtökohtana oli japanilainen puutarha; kiveä, sammalta, ”vettä” … Feng shuin elementit kun ovat Maa, Metalli, Puu, Tuli ja Vesi.

Puuta ja maata alueeseen tulee tietenkin luonnostaan. Siinä kasvaa puu ja toin metsäretkeltä vielä palan sammaloitunutta puunrunkoa. Myös vihreä väri ilmentää puuelementtiä. Tuli tulee punaisesta väristä, jota on joittenkin kasvien lehdissä, varsinkin nyt syksyllä. Metalli näkyy valkoisena ja harmaana, patsaassa, kivissä ja kukissa. Sepelistä on tehty ”puro”, joka ilmentää vettä.

Feng Shui... Zen-alue pihaan
Feng Shui Kodintuntu
Alueella on lahopuu, josta ötökät tykkäävät!
Kodintuntu piha

Olemme tyytyväisiä alueeseen. Sitä katsellessa mieli tosiaan rauhoittuu ja silmä lepää. Alueen voi kiertää ympäri ja havaita erilaisia yksityiskohtia ja kuvakulmia.

Alkutilanne

Muuttaessame asuntoon oli piha ollut suurimmaksi osaksi hoitamattomana todella pitkään. Aloitimme raivaamalla esiin kirsikkapuun, omenapuun ja karviaispensaat muun kasvillisuuden keskeltä esiin. Koko pihan kattavasta nurmikosta poistettiin ensin tulevaa Zen-aluetta varten osa kaivamalla ruoho juurineen mättäinä pois. Mättäät kärrättiin alemmas rinteeseen tasoittamaan pengertä.

Feng Shi... Zen-alue pihaan
Zen-alue pihaan

Lehtikuusen takana vasemmalla näkyy alemmas rinteeseen siirretty luumupuu. Toivomme sen selviävän siirrosta. Edit. 2022: Luumupuu säilyi hengissä ja kukkikin pikkuisen viime keväänä. 

Feng Shui, Zen-alue pihaan
Pihan rakennus Kodintuntu

Rakennettavalle alueelle laitettiin suodatinkangas estämään rikkaruohojen kasvua. Koska istutettavat kasvit ovat suurimmaksi osaksi matalajuurisia, niin aluetta ei kaivettu syväksi. Lehtikuuselle kyllä kaivettiin kunnon kuoppa. Toivo kyttäsi viereistä risukasaa niin kauan, että on metsästänyt koko sen suojissa ilmeisesti asustavan hiiriperheen…

Feng Shui Kodintuntu pihan rakennus

Syksyllä istutin alueelle valkoisia, mustia ja oransseja tulppaaneja, viittä laatua. Tai näin aioin tehdä, mutta mies halusi myös valkopunakirjavan lajikkeen, joten sellainen pääsi mukaan. Keväällä saamme toivottavasti nähdä, sopiiko se sinne.

Laakean kiven viereen kaivoin kirjopikarililjan sipuleita. Palstalta tuodut sipulit joissa oli mustaa tulppaania, valkoista narsissia ja helmililjaa kaivoin jo aiemmin alueen takaosaan. Pihaa kaivettaessa löytyi myös helmililjaa, krookusta ja idänsinililjaa, jotka ehkä nekin päätyivät sinne. Kaikkea ei voi muistaa… Sen näkee keväällä!

Kodintuntu pihan rakennus
Luumupuu siirrettynä alemmas rinteeseen
Pihan rakennus

Päivitys 2022: Yllä piha seuraavana keväänä, alla vuonna 2021. 

Feng Shui... Zen-alue pihaan

kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit joko Feng Shuista pihassa tai muuten suunnittelemaan omaa pihaasi yhdessä Kodintunnun kanssa, tai tekemään blogiyhteistyötä, voit ottaa yhteyttä alla olevalla lomakkeella. 

Pienen pihan viihtyisäksi tekemisestä voit lukea täältä.

Katso miksi pihaa kannattaa huoltaa aina välillä! 

Ja hei, kurkkaa myös Kodintunnun verkkokauppaan! Tai muihin palveluihin!

Kiitos kun jaat tämän!