Kiitos kun jaat tämän!

Pihan rajaaminen aidalla

pihan rajaaminen aidalla

Onko pihan rajaaminen aidalla ajankohtaista sinulle juuri nyt? Mietitkö erilaisia vaihtoehtoja aitaan? Kenties tarvitset näkösuojaa naapuriin tai tielle? Valittavana on monia vaihtoehtoja puu- tai kiviaidasta tiukasti leikattuihin pensasaitoihin tai vapaasti kasvaviin, erilaisia puita ja pensaita sommitellen tehtäviin aitoihin. 

Mitä pitää ottaa huomioon aidan suunnittelussa

  • Rakennuksen tyyli, rakennusvuosi ja koko
  • Rakennusmääräykset, rakennustapaohjeet
  • Naapurit
  • Näköesteen tarpeellisuus
  • Lapset ja kotieläimet
  • Viihtyvyys
  • Toiminnallisuus
  • Budjetti

Ensimmäiseksi tulee ottaa selvää alueen rakennustapaohjeistuksesta. Rakennusjärjestyksessä voi olla lueteltuna kriteerit, jotka määrittelevät sen, millaisen aidan alueelle voi tehdä. Seuraavaksi, näiden määräysten puitteissa, miettisin tarvitaanko pihaan näkösuojaa joko naapureilta tai yleisiltä alueilta. Varmista, että voit rakentaa aidan ilman rakennuslupaa.

Naapureiden kanssa kannattaa keskustella heidän mielipiteistään ja ehkä osallistumisestaan aidan rakentamiseen, teettämiseen ja kustannuksiin. Monesti ainakin osa aidasta rakennetaan naapurin kanssa yhdessä.

Onko sinulla lapsia, joiden turvallisuudesta täytyy huolehtia, tai kotieläimiä, joiden pitää pysyä pihapiirissä? Tämä täytyy tietenkin ottaa myös huomioon aitaa suunniteltaessa. Mieti siis myös aidan korkeus, mahdolliset raot ja portit avaamismekanismeineen. Eläimille voi toki rakentaa oman erillisen alueen, mikäli pihassa riittää tilaa sellaiselle.

Pihan viihtyvyys ja ulkonäkö riippuu myös aidasta. Tässä pitää ottaa myös huomioon rakennuksen tyyli ja rakennusvuosi. Moderniin taloon ei välttämättä sovi heinäseiväsaita. Mikä tahansa aidan rakennusmateriaali onkin, sen pystyy kyllä suunnittelemaan taloon sopivaksi. 

Aidan pitää tehdä tehtävänsä: antaa näkösuojaa, pitää lapset ja kotieläimet pihassa. Kuinka vahva aita silloin tarvitaan? Voi myös olla tarpeen suojata pihaa ulkoapäin tulevilta eläimiltä. Aidan täytyisi mielellään lisätä kiinteistön arvoa ja viihtyisyyttä sekä luoda tietynlainen tunnelma. Myös valon vaikutus kannattaa huomioida. Aidan tiheydestä ja muodosta riippuen pihaan tulee erilaisia valo- ja varjokohtia. 

Aidan suunnittelu ja rakentaminen sekä materiaalivalinta riippuu tietenkin myös siihen käytettävästä budjetista. 

Aitamateriaalit

Puinen aita sopii monenlaiseen pihaan. Sen voi koota valmiista aitaelementeistä tai rakentaa itse. Tarjolla on paljon erilaisia aitaelementtejä, joiden laatua ja hintoja kannattaa vertailla. Elementtejä on myös eri kokoisia, joten on hyvä aloittaa aidan suunnittelu mittaamalla paikan, johon aita on tulossa. Sen jälkeen on helpompi valita oikeankokoiset elementit.

Aitaan voi  käyttää erilaisia tiiliä ja kiviä tai tehdä aidan, jossa on erilaisia materiaaleja. Pehmein ja ehkä eniten pihan viihtyisyyttä lisäävä aita on tehty istuttamalla erilaisia puita ja pensaita aidanteeksi. Kasvien käyttö aitana vaatii ainakin alkuun huoltotöitä, kun uusia kasveja pitää kastella juurtumisen edistämiseksi. Riippuen kasvista tarvitaan myös ehkä vuosittaista leikkausta.

Vaihtoehtona voi myös olla  metalliaita, varsinkin jos kyseessä on isomman alueen rajaaminen. 

Tarvitaanko suunnittelijaa?

Tasaiseen maastoon elementeistä tehtävä puuaita tai yksinkertainen lauta-aita on helppo suunnitella itsekin. 

Netistä löytyy ohjeita aidan rakentamiseen, jos haluat rakentaa aidan itse laudoista. Puufirmoilla on monenlaista lautaa tarjolla. Mieti, minkä levyisen laudan haluat ja haluatko maalata laudat itse vai hankkia ne kertaalleen pohjamaalattuna. Myös hintoja ja rahtikustannuksia kannattaa vertailla eri puufirmojen välillä. Tässä kohtaa voi joutua laskeskelemaan paljonkin, jos haluaa pitää budjetin matalana.

Ohjeita aidan rakentamiseen löytyy vaikka täältäVaativammissa olosuhteissa, tai jos haluat koristeellisemman puuaidan, voit kurkata tietoa ja ohjeita täältä.

Jos haluat rakentaa kivimuurin, voit katsoa mallia tästä.

Mikäli olet epävarma siitä, millainen aita pihaasi sopisi, voit aina kysyä neuvoa pihasuunnittelijalta. Voitte yhdessä suunnitella pihan rajaamisen aidalla ja tarvitessasi saat muutakin suunnitteluapua pihaasi. Suunnittelija auttaa laskelmissa ja löytää mahdollisen työn toteuttajan, jos sellaista kaivataan. 

Vihreään aidanteeseen on ehkä hyödyllisintä palkata pihasuunnittelija saadakseen oikeanlaiset kasvit pihan rajaukseen. Suunnittelija osaa katsoa mitkä lajikkeet sopivat maastoon ja pihaan sekä miltä tuleva vihreä aita näyttää ajan saatossa. Häneltä saa myös ohjeet kasvien ja aidanteen hoitoon. 

Monet yritykset myyvät  aitaelementtejä eri materiaaleista ja tarvittaessa tekevät suunnittelu- ja asennustyön loppuun saakka valmiiksi aidaksi. Pihan rajaaminen aidalla voi siis sujua todella helposti.

Omat kokemukset

Asumme kytketyssä pientalossa, jossa vastaamme kaikista remonteista itse. Aidatkin ovat siis jokaisen omalla vastuulla, eikä taloyhtiö osallistu kustannuksiin. Kuitenkin taloyhtiössä on pihojen välisissä aidoissa tietynlaiset määräykset. Viime kesänä uusimme aidat molemmin puolin naapureiden kanssa yhteistyössä.

Meidän ei tarvinnut kovin paljon miettiä puisten aitojen rakennetta, koska tarkoitus oli korvata aidat suurin piirtein samanlaisilla kuin entiset aidat olivat. 

Pihan rajaaminen aidalla

Aidan edestä poistettiin kaksi suurta syreeniä kasvihuoneen tieltä. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, ja kasvihuoneen tilalle teimme varjoisan istutusalueen.

Toisen naapurin kanssa olimme jo pari kesää aiemmin istuttaneet yhteistyössä lauta-aidan jatkeeksi erilaisista pensaista suunnittelemani aidanteen. 

Pihan rajaaminen aidalla

Meidän pihan lauta-aita oli kovin rapistunut ja sen jatkeena ollut pihlaja-angervo oli vallannut monta metriä tilaa meidän puolelle ja rinnettä alas. Poistimme pensaan kokonaan, minkä jälkeen alkoi suunnittelutyö. Naapurit luottivat minun ammattitaitooni tässä asiassa. 

Pensasalue puhdistettiin aiemman pensaan juurista, nurmesta ja rikkaruohosta. Samalla saimme tehtyä syvänteen tuleville istutuksille. Hankimme uutta multaa kasveille. Mullan päälle tuli maisemointikangas estämään elämänlankaa ja muita haittakasveja. Uusille kasveille teimme reiät kankaaseen. Istutustyön jälkeen peitimme maan kuorikatteella, jota olemme lisänneet joka kevät. Näin rikkaruohoja tulee paljon vähemmän ja ne on helppo poistaa. Myös kosteus pysyy paremmin kasveilla katteen ansiosta. 

Valitsin tähän raja-aitaan osittain havukasveja, joten siinä on aina vihreää ja näköestettä talvisinkin. Suurimmaksi kasvaa hieno hopeakuusi, jota pystyy pitämään sopivan kokoisena leikkaamalla. 

Muita yhteisiä havuja on kaksi rohtokatajaa ja pylväskataja. Lähimpänä lauta-aitaa, missä kaivataan eniten näköestettä, on korkeaksi kasvavia koiranheisiä. Niitä on kolme kappaletta tummalehtistä lajiketta ja meidän puolella lajike, jolla on ruosteenpunertavat lehdet. 

Omalle puolellemme olemme istuttaneet myös kellertävänväriset tuijan ja japaninangervon sekä sinisävyiset laakakatajat. Yhteinen aita jatkuu hopeakuusen jälkeen rinneangervolla, jonka juuret sitovat maata ja toimivat siten hyvin tällaisella rinnetontilla. 

Siirsimme keskellä pihaa olleen luumupuun raja-alueelle alemmas rinteeseen ja sen juurella kasvaa seppelvarpu, joka myös on hyvä kasvi rinteeseen ja pengeralueisiin. 

Pihan rajaaminen aidalla
Pihan rajaaminen aidalla

Pihaamme kunnostetaan pikku hiljaa. Tämäkin alue on vielä kesken. Olemme kuitenkin pengertäneet pihaa vähitellen ja saaneet rinteeseen hiukan aiempaa tasaisempia kohtia. Raja-aidat molempiin naapureihin ovat jo onneksi valmiita ja niissä on erilaisia kasveja, joiden värityksiä ja kukintaa saamme ihailla. 

Pihan rajaaminen aidalla

Miksi siis tyytyisi tällaiseen vaihtoehtoon? Toki tämä on helppo, itse suunniteltava ja istutettava aita. Ja siisti, varsinkin jos muistaa huolehtia kastelusta niin että taimet pysyvät elossa.

Pihan rajaaminen aidalla

Tässä on mielestäni hyvä esimerkki hienosti suunnitellusta pihasta raja-alueineen. Talon kiviseinän ilmettä on pehmennetty istutusalueiden kasveilla. Naapureita vasten on sekä puuaita että monipuoliset istutukset korkeus- ja värieroineen. Tosin olisin itse käyttänyt vähän enemmän myös perusvihreitä kasveja. Tähän pihaan on kasvit vasta istutettu, joten kuvassa niillä ei vielä ole sellaista näyttävyyttä, joka jo vuoden päästä on mahdollinen.

pihan rajaaminen aidalla

kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit joko blogiyhteistyöstä Kodintunnun kanssa tai miettimään yhdessä aitavaihtoehtoja ja kasveja pihaasi, voit ottaa yhteyttä alla olevalla lomakkeella. 

Ja hei, kurkkaa myös Kodintunnun verkkokauppaan! Tai muihin palveluihin!

Kiitos kun jaat tämän!