You are currently viewing Toteemitorni rakukeramiikasta

Toteemitorni rakukeramiikasta

Kiitos kun jaat tämän!

Toteemitorni rakukeramiikasta

Olen monena vuonna osallistunut rakukeramiikkakursseille. Kun liityin Ruukin Saviset yhdistykseen muuttaessani takaisin Kellokoskelle muutama vuosi sitten, on myös Savisten kerran vuodessa tapahtuvat rakupoltot tulleet tutuksi. Esineitä suunnitellessa on pyörinyt mielessä toteemitorni rakukeramiikasta.

Rakukeramiikasta voit lukea täältä.

Jokaisessa rakupoltossa, joissa olen  vuosien varrella ollut mukana, olen tehnyt palasia omaan toteemipaaluun, sen kummemmin suunnittelematta, kaiken muun ohella.

Toteemitorni rakukeramiikasta

Nyt viimein keräsin palaset yhteen ja aloin järjestelemään niitä. No, kun ei ole suunnitellut, niin ei sitten kaikki menekään putkeen, ihme…

Liimasin kuumaliimalla kukkatikun pohjakappaleeseen. Kokeilin ensin, meneekö tikku kappaleiden rei’istä läpi. Muutama ei mahtunut, joten jouduin vuolemaan tikkua ohuemmaksi.

Sitten järjestelin osasia eri järjestyksessä tikkuun. Tämä piti tehdä todella monta kertaa, enkä ikinä ollut tyytyväinen. Etukäteen suunnittelu kappaleita tehdessä olisi auttanut huomattavasti!

Rakupoltossa lasittamatta jätetyt kohdat esineessä mustuvat savussa. Tämä ominaisuus vaihtelee olosuhteitten mukaan, ja välillä lopputulos on pliisu harmaa. Samoin lasitteiden käyttäytyminen poltossa on ennalta arvaamatonta, joten rakutöitä on vaikea suunnitella etukäteen täydellisesti.

Valkoisen lasitteen halutaan yleensä krakleeraavan, eli pinnassa näkyy mustuneita kohtia.

Rakutöitä
Rakutöitä, näissä on savustetut kohdat jääneet aika vaaleiksi.

Koska olin tehnyt kappaleita toteemiin suunnittelematta niitä tarkkaan toisiinsa sopiviksi, lopputulos on mikä on. Mutta jos tämän suunnittelisi kunnolla etukäteen, lopputulos voisi olla aivan huikea!

Omastani tuli tällainen…

Toteemitorni rakukeramiikasta

Rakukeramiikkakursseja löytyy työväen- ja kansalaisopistoista. Tutki oman alueesi kurssit! Niihin voi osallistua, vaikka ei olisi ikinä tehnyt mitään savitöitä. Olen nähnyt todella hienoja ensikertalaisten töitä näillä kursseilla.

Koruja

Olen myös tehnyt rakukeramiikasta korunosia. Kamalan paljon näitä ei viitsi kerralla tehdä, koska pienet esineet hukkuvat helposti keramiikan jälkikäsittelyn yhteydessä. Tuotteethan heitetään savustumaan palavien heinien, olkien tms materiaalin sekaan, joten niitä voi olla vaikea löytää sieltä jälkikäteen.

Raku-uuni

Uuni toimii kaasulla ja vaatii oman perehtymisensä polttamisen vaiheisiin. Mitat ovat yleensä aika rajatut, joten kovin suuria esineitä ei voi polttaa.

Polton jälkeen esineet laitetaan pönttöön savustumaan, jolloin saadaan lasittamattomien osien mustuminen aikaan. Pöntöstä tuotokset upotetaan kylmään veteen.

Rakupoltto
Raku-uuni ja rakuesineiden siirtäminen uunista savustuspönttöön.

Kiitos kun jaat tämän!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.