Kiitos kun jaat tämän!

Kannattaako ostaa remontoitava asunto?

Oletko harkitsemassa asunnon ostoa? Mietitkö, kannattaako ostaa remontoitava asunto sellaisessa kunnossa, että sen voi hyvällä omalla tunnolla alkaa kunnostaa mieleisekseen? Vai onko järkevämpää ostaa uusi tai valmiiksi remontoitu? Estääkö pelko remontin venymisestä tai pieleen menemisestä kivan ja toimivan asunnon ostopäätöksen? 

Koitan vastata kysymyksiin oman kokemukseni perusteella, sekä asunnon ostajana, asuntomyyjänä että remontoijana ja sisustajana.

Olen remontoinut miltei jokaista asuntoa, jossa olen asunut. Myös vuokra-asuntoja. Minulle oma viihtyvyys kotona on numero yksi, kun asumista ajatellaan. Siihen ei välttämättä vaikuta asunnon kunto, vaan esimerkiksi materiaalit, värit, ikkunoiden sijainnit ja maisemat, huoneiden muodot ja asunnon toimivuus. Ja tietenkin tunnelma!

Asuntomyyjänä ollessani huomasin, että remontoidut pikkuasunnot menivät parhaiten kaupaksi. Asunnon esittelyissä katsojia kauhistutti huonokuntoisten asuntojen remonttitarpeet. Ehkä tästä pelosta on päästy nykyään vähän eroon; ihmiset haluavat tehdä oman näköisensä kodin, ja silloin ostettavan asunnon ei pidäkään olla huippukunnossa.

Mistä aloittaa?

Mieti, listaa ja kirjaa ylös uuden asunnon kriteerit. Millainen asunto? Sijainti? Koko? Kuljetko omalla autolla vai julkisilla, ja mihin? Mitä palveluita tarvitset lähistöllä? Onko sijainti sellainen, että pystyt helposti hoitamaan läheiset sosiaaliset kontaktit?

Tee listoista muutama versio laittaen asiat erilaiseen arvojärjestykseen ja käy katsomassa muutama asuntoesittely erilaisten listojesi pohjalta. Huomaat ehkä tällöin, mikä todella tuntuu tärkeimmältä asialta kriteereissäsi.

Kun tiedät budjettisi suunnilleen, kilpailuta tuleva asuntolaina pankeissa.

Kun löydät sopivan asunnon, tutki taloyhtiö, siinä tehdyt remontit ja myös tulevat. Myös naapurit on hyvä kartoittaa, mikäli mahdollista. Varsinkin rivitalossa naapurit ovat iso osa viihtyvyyttä. Jos olet ostamassa omakotitaloa, laske vuosittaisiin kuluihin kiinteistövero, lämmitys, pihanhoito ja mahdollisen tiealueen kunnossapito.  

Mieti remontin tarve ja tee alustavat laskelmat. Tämä vaatii paljon aikaa ja tutustumista materiaalien  ja korjaustöitten hintatasoon. Pystytkö tekemään jotain itse? Kannattaa nostaa remonttihinta-arviota ainakin 20%, koska aina tapahtuu jotain mitä ei ole laskettu mukaan. 

Netistä löytyy paljon kirjoituksia asunnon oston lakipykälistä, kaupan teon periaatteista ja käytännöistä sekä muistilistoja asunnon ostajalle, esimerkiksi 

10 asiaa, mitä tulisi huomioida

Asunnon ostajan tietopaketti

Muistilista asunnon ostajalle

Kannattaako ostaa remontoitava asunto

omat kokemukseni asunnon etsimisestä ja ostamisesta

Meille asunnon ostaminen tuli ajankohtaiseksi neljä vuotta sitten. Olimme asuneet yhdessä pari vuotta ja tiesimme sen sujuvan. Laskimme, että vuokra- ja lämmityskulujen hinnalla suurehkossa rivitaloasunnossa voisimme yhtä hyvin maksaa asuntolainaa omasta kodista. Haaveena oli rintamamiestalo, ja niitä kävimmekin katsomassa sekä miehen kotikunnassa, sen hetkisellä asuinpaikkakunnalla sekä lähempänä omia omaisiani, eli esikoistani jälkikasvuineen sekä iäkästä isääni. 

Näyttöjen myötä aloimme kyllästyä rintamamiestaloihin tai ainakin niissä esiintyviin ongelmiin. Useimmissa oli jokin outo tila, mihin en saman tien keksinyt remonttiratkaisua ja tuntui siltä, että niitä tiloja ei välttämättä tarvitsisi remontoidakaan. En myöskään halunnut ylimääräisiä remontoimattomia tiloja, joille ei ollut käyttöä. Joissain taloissa oli myös niin matalat pesutilat, että mies ei mahtunut sinne seisomaan. Tai pihat olivat niin suuria ja hoitamattomia, että meillä ei olisi voimavarat riittäneet niiden kunnostamiseen ja ylläpitoon. 

Joku talo oli aivan ihana, mutta tie sinne oli pitkä ja kiemurainen yksityistie, jonka huolto olisi myös kuulunut talon ylläpitokustannuksiin. Miltei sattumalta sitten katsastimme myös rivitaloasunnon Kellokoskella. Tämä ei ollut sitä aikakautta mitä haettiin.  Ihastuimme kuitenkin ikkunoista (tai siinä vaiheessa vasta pihalta) avautuvaan jokimaisemaan, mikä tuntui aivan erilaiselta kuin aiemman asunnon rivitalopihan aita ja sen takaa pilkottava pakettiauto. Täällä maisema ei lopu aitaan vaan jatkuu niin pitkälle kuin silmä kantaa.

Asunnossa ei kuitenkaan ollut yhtään sen vähempää remontoitavaa kuin rintamamiestalossa, mutta ei myöskään mitään omituista nurkkaa, jolle ei olisi keksinyt järkevää remonttisuunnitelmaa. Taloyhtiön yhtiöjärjestys on aivan kummallinen, koska yhtiö ei osallistu mihinkään yleensä taloyhtiölle kuuluviin remonttikuluihin. Olemme itse vastuussa kaikesta niin sisällä kuin ulkona. Asumme siis kuin omakotitalossa (paitsi että kaikki toimet täytyy hyväksyttää taloyhtiöllä), mutta meillä on pieni yhtiövastike eikä kiinteistöveroa. Taloyhtiön yhteiset piha- ja tiealueet sentään huoltaa taloyhtiö, joten lumitöitä tai nurmikonleikkuuta ei juurikaan onneksi ole.

Yhtiöjärjestys taloyhtiössä aiheutti ostopäätöksen hetkellä paljon päänvaivaa, ja sen varsinainen sisältö on tullut kunnolla tutuksi vasta asumisen ja remontoinnin myötä. Haastattelimme asiasta välittäjää, isännöitsijää ja naapureita ennen tarjouksen tekemistä. 

Omat remonttikokemukset

Ennen lainan hakemista tein todella tarkat suunnitelmat remontista. Tarkoitus oli tehdä itse niin paljon kuin mahdollista, vaikka emme ammattilaisia olekaan. Laskelmat on tehtävä realistisesti oma budjetti edellä. Meillä ei ollut myytävää asuntoa eikä säästöjä ostettavaa asuntoa varten, mikä tietenkin vaikuttaa tulevan asunnon osto- ja remontointihintaan. Vaikka olimme kaksi vuotta maksaneet suurempaa vuokraa kuin mitä lainanhoitokulut tulisivat olemaan, emme saaneet lainaa kummankaan ”omasta” pankista. Lainaa voi siis joutua hakemaan useammasta paikasta.

Talossa tehtiin kuntotarkastus ennen kauppoja, ja monta kertaa sen jälkeen.  Liityin PRKK:hon (Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus), josta tilasin remonttitarpeen katsastuksen korjausneuvoineen. Myös taloyhtiön isännöinti halusi käydä moneen kertaan tarkastamassa asioita ja veloittaa käynneistä. Lisäksi asunnon katsasti muutama remonttimies. Jokaisen mielipide oli, että asunnossa on hyvä ilma. Yllätyimme ja olimme tietenkin tyytyväisiä näistä kommenteista. En ollut ajatellut, että remonttimiehet osaavat kertoa näin nopeasti asunnon ilmanlaadun pelkästään haistamalla. Toki tehtiin mittauksiakin.

Monet tarkastukset meidän tapauksessamme liittyivät osittain taloyhtiön yhtiöjärjestykseen, joka siinä vaiheessa herätti epäilyksiä ja kysymyksiä. Aiemmin ei oltu vaadittu muutostyöilmoituksia, eikä taloyhtiössä oltu selvillä siitä, miten asuntoja oli remontoitu ja mitä niissä oli tehty. 

Remontin aikana tuli moneen kertaan vastaan tilanteita, joissa huomattiin miten huonosti ja nykyisten urakoitsijoiden mielestä omituisesti nämä asunnot on rakennettu. Esimerkiksi parketin purkamisen yhteydessä kävi ilmi, että parketin alla oleva materiaali oli ilmeisesti loppunut kesken ja sitä oli jatkettu hiekalla. 

Suurin yllätys oli kuitenkin se, että lämminvesivaraaja löytyi keittiön kaapista, mitä emme olleet avanneet ollenkaan. Sille ei ollut varattu paikkaa uudessa keittiössä, eikä kustannuksia sen siirrosta alakerran pesutiloihin tai varastoon oltu laskettu eikä niitä osattu arvioidakaan.

Raskainta remontissa

Kannattaako ostaa remontoitava asunto

Meillä on remontoitu neljä vuotta, sisällä ja ulkona. Täällä on vaihdettu kaikki muu, paitsi ikkunat ja muutama ovi. On todella raskasta asua koko ajan remontin keskellä tai niin, että jatkuvasti joku kohta odottaa töihin tarttumista. Meidän on ollut pakko välillä vain hengittää ja antaa tilojen olla vaiheessa. Pitää ummistaa silmät ja tehdä muuta, tai olla tekemättä mitään. Se on ollut minulle viime vuosien suurin oppi. 

Alkuaikojen kamaluus, olla ilman keittiötä tai pesuhuonetta, on jo unohtunut. Alakerran pesuhuoneen saneeraus myöhästyi pahasti ensimmäisen urakoitsijan tehtyä sutta vesieristyksen kanssa. Paljon aikaa kului asiasta vääntämiseen, moniin tarkastuksiin ja lopulta kaiken jo tehdyn purkuun uuden urakoitsijan toimesta. Tämä oli myös niin suuri kustannuslisä, että jouduttiin hakemaan lisää lainaa ja muuttoa siirrettiin parilla viikolla. Siinä ajassa ei tosin ehtinyt asiat edistyä juurikaan.

Keittiön remontti joutui odottamaan kylpyhuoneen valmistumista, koska muuten meillä ei olisi ollut paikkaa astioiden pesuun jne. 

Kannattaako ostaa remontoitava asunto
Kannattaako ostaa remontoitava asunto
Kannattaako ostaa remontoitava asunto
Kannattaako ostaa remontoitava asunto
Yläkuvissa keittiön tyyliä remontin aikana. Alakuvissa yhdistetty olo- ja makuuhuone, jossa oli säilössä myös keittiöön tulevat vanha pöytä ja kaappi sekä uudet keittiökalusteet.Viimeisessä kuvassa sänky vasemmassa nurkassa.

Se alkuperäinen kysymys: kannattaako ostaa remontoitava asunto?

Olen neljän vuoden aikana tottunut tekemään listoja vaadittavista töistä kotona. Se on ollut aika pitkä. Eilen rupesin ajattelemaan, että mitä jos tekisin listan jo tehdyistä töistä? Siitä tulisi varmaan jo hyvin paljon pidempi! Itse asiassa niin pitkä, että en jaksa alkaa tekemään. Mutta, äkkiseltään tulee mieleen, että katot on maalattu. Listat on vaihdettu. Seinät on maalattu ja tapetoitu. Yläkerran huoneiden ja makuuhuoneen sekä toisen varaston (Kodintunnun uusi työhuone) lattiat on uusittu. Pesuhuone, sauna ja vessa on remontoitu. 

Piha on raivattu nurmikosta, villiintyneistä pensaista ja aluskasvillisuudesta, sinne on tuotu kottikärrypelillä kahden pihan läpi rinteeseen monta suursäkkiä maa-ainesta. Kaikki vanhat kasvit on huollettu tai vaihdettu. Rinnettä on taltutettu nokkosesta, peltokierrosta, piparjuuresta, vuohenputkesta ja ties mistä joka paikkaan leviävästä ruususta.

Kaikki on vaatinut aikaa suunnittelun, opettelun ja tekemisen muodossa. Se on vienyt yöunia ja energiaa. Silti sanoisin, että aina kun saa jotain valmiiksi, niin tyytyväisyys kasvaa. Joku toinen haluaa ehkä tämän sijaan juosta maratoonia tai nostella puntteja. Mies olisi halunnut vain istua sohvalla kuuntelemassa musiikkia tai katsomassa televisiota. Valitsimme kuitenkin tämän omanlaisemme maratoonin, jossa maali jo vihdoin häämöttää.

Omasta puolestani voin sanoa, että kannattaa. En olisi ollut tyytyväinen jonkun muun valitsemiin materiaaleihin, väreihin ja esineisiin. Tai mistäs minä tiedän, en ole koskaan kokeillut palkata suunnittelijaa 🙂

Jos itse olet kovin epävarma ratkaisuistasi, tai huomaat jossain vaiheessa että et olekaan tyytyväinen siihen, mitä suunnittelit, on ehkä hyvä käyttää suunnittelijaa apuna. Varsinkin pihan suhteen suosittelen palkkaamaan pihasuunnittelijan, koska ammattilainen pystyy mm. valitsemaan oikeanlaiset kasvit, eikä tule virhehankintoja. Pihan viihtyvyys ja toiminnallisuus tulevat myös ehkä tarkemmin suunniteltua.

Näitä aiheita olen käsitellyt aiemmissa artikkeleissa:

Pihan rajaaminen aidalla 

ja 

Miten pihan ongelmia ratkaistaan

Loppusanat: mihin kannattaa varautua

Remonttitarjouksia kannattaa ottaa monesta paikasta. Netissä on olemassa kilpailutuspalveluita, esim. Urakkamaailma.fi. Hinnat voivat vaihdella todella paljon! Varaudu siihen, että remonttiyritykset ovat hyvin kiireisiä, etkä välttämättä saa remonttia alkamaan silloin kun haluaisit. Odottelua tulee monessa vaiheessa. 

Jos teetät märkätilaremontin, varmista että urakoitsijalla on vesieristyksen suhteen VTT sertifikaatti. Me emme näin tehneet (yrittäjä oli ollut alalla yli 30 vuotta ja tehnyt tunnettuun hotelliin kaikki remontit) ja saimme siitä kovan opetuksen. 

Yritykset jättävät välillä vastaamatta tai katoavat. Meiltä katosi neljän vuoden aikana putkimies, kylpyhuoneen remontoinut urakoitsija, toinen urakoitsija, jonka kanssa oltiin sovittu parvekeremontti. Kesällä katosi suunnittelija, joka tarvittiin parvekkeen kaiteitten uusimiseen. Ehkä vielä toinenkin? Pitää taas laittaa viestiä… Eli vaikka olisit sopinut jotain, asiat eivät välttämättä toteudu. Epätietoisuus lisää stressiä.

Taloyhtiön yhtiöjärjestykseen kannattaa tutustua. Kuten aiemmin kerroin, meille se aiheutti kovasti päänvaivaa, ja lähipiiri varoitti ostamasta asuntoa. Asioilla on kuitenkin monta puolta ja niihin voi suhtautua eri tavoin. Meillä ei taloyhtiö teetä kaikille samaan aikaan remontteja, vaan niistä on vastattava itse. Toisaalta, meitä ei myöskään pakoteta osallistumaan, vaan asiat voi tehdä omaan tahtiin. Koska meidän oli tarkoitus joka tapauksessa remontoida koko asunto pikku hiljaa, tässä ei oikeastaan hävitty mitään.

Ja viimeiseksi: Väsymys iskee pakostakin jossain vaiheessa! Koita siis rentoutua välillä, pidä taukoa ja ole ulkona. Ota loma. Kun saat palauduttua kunnolla välillä, jaksaa taas innostua remonttihommista enemmän. 

Hae inspiraatiota blogeista, pinterestistä, näyttelyistä, instagramista. Intoa tarttua työhön lisää jonkun kivan jutun, värin tai niksin löytyminen. Myös välisiivous piristää!

kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit enemmän meidän remontista, niin olen pikkuvessan remontista tehnyt jutun aiemmin. Tarkoitus on kirjoitella remonttiasiota enemmänkin, kunhan tilat pikku hiljaa valmistuvat kuvauskuntoon. 

Ja hei, kurkkaa myös Kodintunnun palvelut joihin kuuluu sisustus- ja pihasuunnittelu. Verkkokaupasta löytyy kaikenlaista mukavaa kotiin. Voit myös laittaa viestiä:

Kiitos kun jaat tämän!