Kiitos kun jaat tämän!

Yleensä aina, kun käyn pihoissa ensi kerran kartoituskäynnillä, havaitsen samantyyppisiä ongelmia. Olen listannut ongelmat alla. Mutta miten pihan ongelmia ratkaistaan?

Ne ongelmat:

 – Nurmikkoa jaksetaan välillä leikata, mutta miten käy istutusalueiden? Miltei aina nurmikko ja istutusalue ovat sekoittuneet keskenään, ja välissä on alue, josta ei tiedä onko se nurmikkoa vai istutusaluetta.

 – Vuohenputki ja voikukka ovat vallanneet istutusalueet. Aina sitä nurmikkoakaan ei jakseta leikata, joten valmiina lentoon lähdössä olevat voikukan siemenet eivät ole harvinainen näky nurmikossa.
 

– Piha ei muuten miellytä silmää, eikä sille osata tehdä mitään. Kuin ehkä rakentaa mahdollisimman suuri terassi.

– Pihan toimintoja ei ole mietitty ollenkaan tai ne on sijoitettu minne sattuu, joten ne eivät toimi tai ovat epäviihtyisiä. 

– Pihassa on edellisten asukkaiden jäljiltä alueita tai kasveja, jotka eivät miellytä.

Ja miten ne korjataan…

Tärkeintä olisi rajata istutusalue ja nurmikko toisistaan joko kanttaamalla tai laittamalla raja-alueeseen nurmen tasolle kiveys tai sorapinta. Olen myös nähnyt todella kauniin rajauksen, jossa on ensin soraa nurmikon ja kiveyksen välissä ja sitten istutusalue.

Rajaamalla tällä tavoin alueet on  helppo mennä ruohonleikkurilla koskematta istutusalueeseen. Ei tarvitse miettiä ajelevansa väärässä kohdassa eikä varoa kasvien turmelemista.

Samoin kannattaa rajata puiden ja pensaiden istutusalueet. Nurmikko poistetaan puun tai pensaan ympäriltä ja laitetaan kuorikate, joka pidättää kosteutta, ehkäisee rikkaruohoja ja pitää alueen siistinä. Puun runko pysyy myös turvassa ruohonleikkurin kolhuilta.

Pensaita ei kannata istuttaa hajanaisesti minne sattuu nurmikolle, vaan niille on hyvä suunnitella selkeät istutusalueet. Pihasta tulee heti siistimmän ja rauhallisemman näköinen. Pensaiden alle ei siis tule nurmea. Niiden alle voidaan kyllä istuttaa matalia perennoja tai maanpeitekasvia kuorikatteen sijaan.

Kasvit viihtyvät tutkitusti paremmin yhdessä, kun on puita, pensaita ja perennoita. Aivan kuten luonnossakin. Monikerroksisuus on siis kaunis ja hyödyllinen lähtökohta istutuksien suunnittelussa.

Voiko nurmikon korvata jollain?

Jostain syystä meillä Suomessa suositaan nurmikoita. Siis että pihassa on pelkkää nurmikkoa. Kun kuljen ympäriinsä lähialueilla autolla tai kävellen, näen todella paljon pihoja, jossa on vain nurmikkoa. 

Ollakseen mielenkiintoinen ja viihtyisä, tilaan tarvitaan korkeuseroja. Kuvittelepa huone, jossa kaikki huonekalut ovat saman korkuisia. Samoin kuin huonetilassa, vaaditaan myös ulkotilassa eri korkuisia tiloja ja kasveja, jotta se vaikuttaisi kiintoisalta ja luokseen kutsuvalta.

Katseen on hyvä saada kohdistua johonkin. Tämä voi olla vaikka vähän kauempana kasvava puu. Kaivataan siis jotain elementtejä eri kohtiin maisemassa, niin silmä pystyy hahmottamaan tilaa ja välimatkaa. Horisontti voi olla kaunis, mutta mielestäni sen eteenkin kaivataan kiintopisteitä ryhdittämään maisemaa. 

Pihan viihtyisyyteen ja varsinkin käyttöön vaaditaan siis muutakin kuin sileä nurmikko. Kärjistetyksi: Mitä nurmikolla voi tehdä? No, ajella sitä! Myönnän kyllä, että jos on lapsia, niin nurmikenttää voidaan tarvita pelaamiseen, leikkimiseen tai  retkeilyyn. Silloin on aivan oikeutettua laittaa sellainen johonkin kohtaa pihaa.

Yleensä kuitenkin nurmikko on se eniten huoltoa vaativa pihan osa. Sitä täytyy hoitaa koko ajan. Vähintään kerran viikossa täytyy leikata, muuten se näyttää (ehkä naapurienkin mielestä) huonolta.

Nurmikkoa tulisi myös kalkita ja lannoittaa, että se olisi hyväkuntoinen eikä kasvaisi sammalta. On siis aikamoinen harhaluulo, että pihan hoidossa pääsee helpoimmalla, kun laittaa vain nurmikon. 

Sen sijaan, jos piha on suunniteltu huolellisesti, istutusalueet vaativat suhteellisen vähän hoivaa. Keväisin ne tulee laittaa kuntoon ja ehkä muutaman kerran kesässä katsastaa tilanne.

Suurin osa istutusalueiden huolloista osuu kevääseen ja syksyyn, ja näitäkin voi ajoittaa miten haluaa. Ei siis tarvitse viikottain huolehtia, kuten nurmikosta. (Tai jättää välivuoden, piha säilyy silti… Ja voi jatkaa seuraavana vuonna). Pihan huollon keväisin ja vaikka syksyisin voi myös ulkoistaa, mikäli ei itse ehdi tai jaksa sitä tehdä. Monien pihapalveluyritysten kanssa voi tehdä tällaisen huoltosopimuksen.

Nurmikon kanssa ei voi pitää välivuotta. Seurauksena on hallitsematon niitty, joka on täynnä ainakin voikukkaa ja muita rikkakasveja. Mitenkään mollaamatta voikukkaa sinänsä… Sehän on erinomainen villivihannes!

Mitä nurmikon tilalle voi laittaa?

On paljon vaihtoehtoja, joita voi laittaa nurmikon tilalle. Kiveystä, soraa, istutuksia, maanpeitekasveja. Kiemurtelevat käytävät jakavat pihan erilaisiin huoneisiin, tai ainakin tekevät tilasta monimuotoisemman. Jos ei tarvita nurmikkoa johonkin oleelliseen, niin jää tilaa esimerkiksi kasvatuslaatikoille, kasvimaalle tai kasvihuoneelle. Mikä onkaan ihanampaa kuin kerätä satoa ruokaan omalta pihalta?

 

Feng Shuin mukaan energian pitää päästä liikkumaan, mutta ei suoraviivaisesti. Jos talon sisääntulossa on suoraan vastapäätä ovi tai ikkuna, energiat karkaavat suoraan läpi. Sen tähden pihassakaan ei ole hyvä olla suoraa käytävää, mitä pitkin pääsee energiat kulkemaan pois.

Ei tarvitse uskoa Feng Shuihin, mutta eikö ole viihtyisämpää, jos kulkureitit kulkevat vienosti kaarrellen? Mahdollisesti emme edes näe, mitä yllättävää ja ihanaa on mutkan takana…

Pidän siis käytäviä ja istutusalueita hyvinä vaihtoehtoina nurmikolle. Johonkin kohtaan voi laittaa laatoituksen, mikä on mukava ratkaisu jos kaivataan paikkaa esimerkiksi pöytäryhmälle. Laatoitukset ja terassit on tarpeen sulauttaa maisemaan kasvein, jotta ne eivät jäisi ikään kuin kellumaan tyhjän päälle lautaksi. 

Jos haluaa pehmeyttä pihaan, on olemassa sellaisiakin maanpeitekasveja, jotka kestävät vähän kävelyä. Tällaisia on esim. timjaminsukuinen harmaa- ja kangasajuruoho, suikeroalpi ja miksei rentoakankaalikin. Myös sammal kestää jonkinlaista kävelyä. 

Nurmikon tilalle voi myös vaikka perustaa johonkin kohtaan pihassa kivikon siihen sopivine kasveineen. Kun se rakennetaan huolellisesti, se vaatii hyvin vähän hoitoa jatkossa.

Mielestäni nurmikon olemassaolon ja sen paikan suunnittelun voisi kääntää toisin päin: sille perustetaan vain (pieni) alue johonkin kohtaan pihaa, ihan niin kuin yleensä suunnitellaan istutusalue. Loput pihasta voi käyttää johonkin paljon mielenkiintoisempaan ja helppohoitoisempaan!

Entäs ne pihan toiminnot?

Pihan toiminnot kannattaa miettiä ennen kuin koko pihaan on istutettu nurmialue. Näin sitä huollettavaa ja ajettavaa nurmikenttää tulee vain se määrä, minkä katsotaan muilta toiminnoilta tarpeelliseksi. 

Yksi pihan toiminnoista voi olla vain maiseman kauneuden ihailu! Tällöin niitä kiintokohtia näköalassa kaivataan. 

Pihan rakentamisen kustannukset

Kun pihaa aletaan rakentaa tai kunnostaa, voidaan suunnittelijan kanssa sopia budjetti, minkä sisällä toimitaan. Suuntaa antavia hintoja voit katsoa esimerkiksi täältä.

Kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit suunnittelemaan pihasi Kodintunnun kanssa,  ota yhteyttä joko alla olevan lomakkeen kautta tai laittamalla viestiä numeroon 045 1254664. 

Ja hei, kurkkaa myös Kodintunnun verkkokauppaan! Tai muihin palveluihin!

Kiitos kun jaat tämän!