Kiitos kun jaat tämän!

Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle

Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle

Muutostamme nykyiseen rivitalo/kytketty pientalo -asuntoomme on kulunut kuusi vuotta. Remonttia sisätiloissa on tehty aina vain hitaampaan tahtiin. Pihaan on rakennettu kulkuväylät, istutusalueet, pengerrykset ja vielä keskeneräinen minilampi omin neuvoin ja käsipelin, koska pihaan ei pääse muilla pyörällisillä kuin kottikärryillä. Parvekkeen alla olevalla terassilla ei ole pystynyt oleskelemaan juuri ollenkaan, koska se on toiminut lähinnä pihatyökalujen ja ylimääräisen roinan säilytystilana. Viime kesänä saimme avuksi tuttavan, joka oli jo edellisenä vuonna rakentanut parvekkeemme uusiksi. Nyt oli tarkoitus rakentaa puuterassi laatoituksen tilalle ja viereisen makuuhuoneen ikkunan eteen aivan uusi pergola.

Tässäkin, kuten jokaisessa projektissa, aikaa kului oman idean myymiseen miehelle. Hän kun ei pysty näkemään valmista lopputulosta, joka jo omassa päässäni on aika selkeä. Koko viime kesä meni oikeastaan suunnittelutyössä ja materiaalien laskemisessa ja tarvikkeiden tilaamisessa. Minä kerroin rakentajalle visioni ja hän mietti rakennustavat ja toteutti ne. Saimme häneltä myös kuljetusapua materiaalien saamiseksi paikan päälle, mikä vaikutti suunnattomasti projektin etenemiseen. 

Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle
Terassi muuton jälkeen

Materiaalit puisen terassin ja pergolan rakentamiseen

Halusin terassille luonnonpuuta, en mitään komposiittia, joka on muka huoltovapaa. Olen nähnyt käytännössä, minkä näköiseksi se menee aika nopeasti, eli kulahtaa muovin tavoin. Ja muoviahan siinä onkin. Minulla on periaate, jonka mukaan valitsen aina luonnollisemman vaihtoehdon saatavilla olevista. Maailma on jo hukkua muoviin…

Valitsin siis terassin ja pergolan lattiamateriaaliksi siperianlehtikuusen, joka oikeasti on helppohoitoinen ja luonnonmukainen. Ikävä kyllä se myös maksaa paljon, ja sillä on saatavuusongelmia nykyään. Muu materiaali pergolan ja terassin rakenteisiin hankittiin lämpökäsiteltynä puutavarana. 

Taloyhtiössämme on sekä vanhoja, historiallisia rakennuksia että eri aikaan rakennettuja rivitaloja. Meidän rivitalo/kytketty pientaloyksikkömme on valmistunut vuonna 1989 ja siinä on ajan mukaisesti (tai ehkä jo ajan ohi menneenä) ruskeat ikkunapuitteet. Taloyhtiössämme on myös poikkeava yhtiöjärjestys, jonka mukaan vastaamme kaikesta itse. Näin ollen remontteja tehdessä osakkaat ovat remontoineet täysin oman mielensä mukaan, eikä toimissa ole mitään yhtenäisyyttä.

Itse olen ilmeisesti liian tarkkaan noudattanut vanhoja sääntöjä ja ajatellut, että remonttia tehdessä pitää pitäytyä samanlaisissa materiaaleissa kuin koko rivitalokompleksissa on alun perin ollut. Nyt olen kuitenkin huomannut, että toiset ovat vaihtaneet valkoiset puitteet ikkunoihin ja oviin, ja ovetkin ovat erilaisia asunnoissa. 

Vaikka olen yrittänyt pitäytyä alkuperäisissä värisävyissä, minulla on sattunut iso kömmähdys maalipurkkien suhteen. Annoin remonttimiehelle väärän purkin parvekkeen puuelementtien käsittelyyn. Niinpä parvekkeen puut ovat nyt miltei mustat, kun taas pergola ja terassin  pystyrimoitus on vaaleampaa sävyä. Remonttimies maalasi myös olohuoneen ikkunan karmit pergolaa rakentaessaan, koska ylettyi sopivasti tekemään homman silloin, eli nekin ovat melkein mustat. 

Tällä hetkellä meillä on siis miltei musta parveke, keskiruskea pergola ja alkuperäisen lämpökäsitellyn puun värinen terassin säleikkö. Mustaa väriä en saa vaaleammaksi, joten on tyydyttävä siihen, että talossa on sekä sitä että vaaleampaa sävyä puuosissa. Säleikön voi käsitellä ensi kesänä, joten silloin yksi värisävy jää vähemmäksi. Harmi vain, että oikeastaan tykästyin juuri tuohon männynrungon väriseen puuhun…

Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle
Välillä terassia yritettiin siivota ja sisustaa, mutta se säilyi varastona miltei kuusi vuotta, kun pihaa rakennettiin.
Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle
Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle

Ulkotilojen sisustaminen

Kun terassilla on nyt puinen lattia, siinä on paljon mukavampi tallustella kuin entisillä laatoilla. Tykkään maadoittua ja kuljen paljain jaloin aina kun se on mahdollista. Hankimme myös luonnonsävyisen juuttimaton terassille. Lisäksi siinä on sorttiasemalta löydetyt korituolit, itse rakennettu laveri/daybed ja itse rakennettu pöytä jätepuusta.

Rakastan vanhoja tuoleja, ja yksi sellainen ilmaiseksi saatu, jolla ei voi istua, toimii kukkajalustana. Muu sisustus koostuu kukkaruukuista ja istutusastioista. Pyrin hiljalleen siihen, että ei tarvitsisi laittaa paljon rahaa keväisin istutuksiin, vaan käytän monivuotisia, ruukuissa talvehtivia kasveja ja talvetan osan sisällä.

Ensi talvena meillä on makuuhuoneen viileydessä talvehtimassa atsalea, sitruunapuu ja oliivipuu. Viileässä varastossa viihtyvät pelargoniat ja toivottavasti muutama uusi tulokas, kuten hortensia, hopealehti ja muratti.

Entinen kaikenlaisen romun säilytyspaikka, terassimme, on nyt kutsuva huone, jossa voi ottaa vaikka päiväunet tarvittaessa tai seurustella isommallakin joukolla. Ruokapöytää en sinne halunnut, koska emme harrasta grillaamista ja keittiömme on yläkerrassa. Olisi liian hankalaa kiikuttaa kaikki edes takaisin kerroksesta toiseen. Voimme halutessamme syödä parvekkeella. 

Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle
Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle

Terassin ja pergolan kustannukset

Suurin kustannus parvekkeen, terassin ja pergolan kustannuksista tuli luonnollisesti puutavarasta ja rakentajan palkasta. Onneksi löysimme työteliään ja idearikkaan tekijän juuri oikeaan aikaan. Puutavara hankittiin paikallisesta perheyrityksestä, Puutavaraliike T. Vainiosta, jonka kanssa alku vaikutti vähän hankalalta, koska kaikki puu ei ole verkkokaupasta noin vain tilattavissa. En myöskään heti saanut vastauksia, enkä jaksanut lähteä paikan päälle. 

Asioimme kuitenkin sähköpostein ja puhelimitse, ja helpointa meidän tapauksessamme oli ehdottomasti se, että rakentaja pystyi hakemaan laskulle tarvitsemansa (ja laskemansa) puutavaran silloin kun sitä tarvittiin lisää, ja minä sain laskut sähköpostiin. Terassin ja pergolan puutavaraan meni noin 2200 euroa ja rakentajan palkkioon suurin piirtein saman verran. Puutavaran hinnassa on myös tänä kesänä rakennetun terassin pystyrimoituspuun rahti, koska rimoituksen mies rakensi itse.

Työhön kuului hyvin paljon purkamista, lapiohommia ja laattojen sekä maa-aineksen kantamista tai kottikärryillä siirtämistä. Työstä oli siis meille todella suuri apu, emmekä missään tapauksessa olisi saaneet sitä itse tehtyä. Suurin osa maa-aineksista on hävitetty rinteen alapuolelle, jossa taloyhtiöllä on vain pöheikköä, sekä tasanteiden rakentamiseen jyrkkään rinteeseen. 

Terassin sisustukseen ei ole juurikaan mennyt rahaa. Kaksi korituolia löysimme vuosi sitten jäteaseman lavasta, kun roudasimme sinne omaa jätettä. Kukkatelineenä on ilmaiseksi saatu vanha kaunis tuoli, jolla ei voi istua. Daybed rakennettiin vanhan parvekkeen purkumateriaalista ja pöytä entiseltä viljelypalstaltamme löytyneistä kulahtaneista lankuista. 

Tekstiileinä on Kodintunnun verkkokaupan sekä Rustan tuotteita, jotka on hankittu jo aiemmin. Suurin tyyny on vanhempien talon tyhjennyksessä löydetty räsytäytteinen ja tukeva, kaksi muuta tyynyä olen vuosia sitten myöskin saanut jostain Facebook-ryhmästä ja päällystänyt sopivalla kankaalla. Ruukut ja istutusastiat ovat vanhoja, paitsi yksi, joka myös on Kodintunnun verkkokaupasta.

Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle
Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle
Puuterassin rakentaminen laatoituksen tilalle

kiinnostuitko?

Kurkkaa myös Kodintunnun muihin blogijuttuihin ja  verkkokauppaan!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kiitos kun jaat tämän!