Kiitos kun jaat tämän!

Tee helppoja kukka-asetelmia muutamasta leikkokukasta

Tee helppoja kukka-asetelmia vain muutamasta leikkokukasta

Jos et ole paljoa työskennellyt kukkien kanssa, voi olla vaikea kuvitella itseään tekemässä kukka-asetelmia. Ei kuitenkaan tarvitse olla floristi asetellakseen kukat näyttävästi, niin että ne pääsevät edukseen. Täytyy vain olla oikeanlaiset välineet! Olen koonnut tähän muutaman Kodintunnun maljakon ja neuvon sinulle: Tee helppoja kukka-asetelmia muutamasta leikkokukasta.

Maljakko nro 1 kukka-asetelma

Tämä keraaminen maljakko on niin kaunis, että se ei välttämättä montaa kukkaa vaadi. Parasta valita vaikka yksi suurempi ja muutama pienempi kukka, lehti tai oksa. Sävyt kannattaa poimia maljakon sävyistä. Maljakossa on kansi, jossa on valmiiksi reikiä kukkia varten. Kaikkiin ei tietenkään tarvitse laittaa kukkaa.

Omassa asetelmassani on vähän erikoisempi krysanteemi ja pari vihreää piikkiputkea. 

Kun alat tehdä asetelmaa, leikkaa kukkiin viisto imupinta terävällä veitsellä ja aseta ne maljakkoon vähän eri tasoon sekä ”katsomaan” vähän eri suuntiin. Kokeile eri suuntia. Näyttää paremmalta, jos kukat eivät katso aivan samaan suuntaan eivätkä ihan toisistaan pois päin. Jätä varret ensin vähän pidemmiksi, että voit tarvittaessa lyhentää niitä. 

Tee ryhmiä. Yksi iso kukka voi olla yksi ryhmä, kaksi pientä kukkaa eri tasoissa toinen ryhmä. Jos leikkaat varret ihan lyhyiksi, katsovat kukat useimmiten suoraan ylöspäin. 

Voisi olla myös hauskan näköistä, jos jokaiseen reikään laittaisi yhden pienen kukan aivan matalana. Tai pieniä kimppuja esimerkiksi harsokukkaa, matalana sekin. Jos käyttää vain yhtä ja samaa kukkaa, saa maljakon päälle kukista ”maton”.

Maljakko nro 2 kukka-asetelma

Tee helppoja kukka-asetelmia vain muutamasta leikkokukasta!

Tässä pokaalissa on muovinen irrotettava sisäosa, joten se pitää vettä. Siihen voi siis hyvin tehdä asetelman. (Ja tietenkin vaikka istuttaa viherkasvin!) Yleensä tämän tyyppisissä asetelmissa on käytetty kukkasientä, mutta ekologisuuden vuoksi on siirrytty useasti käyttämään ”vanhanaikaista” kukkasiiliä. Testasin pokaalin kukkasiilillä ja muutamalla kukalla. 

(Nykyisin on markkinoilla myös biohajoavia kukkasieniä, joita voi tiedustella kukkakaupoista. Tuotteeseen voi tutustua tässä.)

Tähän asetelmaan tuli pari eucalyptuksen oksaa, pari palmunoksaa, kolme leijonankitaa, fasaaninsulkia ja höyhentupsuja

Pohjalla on kukkasiili. Kodintunnun kukkasiili on painava, metallinen ja piikikäs, kuten kukkasiilit yleensäkin. Mutta siinä on myös kuminen rengas ympärillä, joten se pysyy hyvin paikoillaan. 

Laita siis kukkasiili maljakon pohjalle. Asettele sitten leikkovihreät kolmion malliin. Tässä on laitettu isompi ja pienempi eucalyptuksen oksa etu-oikealle samansuuntaisesti ja kaksi palmunoksaa taka-vasemmalle vähän eri suuntiin. 

Seuraavaksi pistetään pääkukka keskelle siiliä suoraan pystyyn. Sitten sen molemmin puolin kaksi matalampaa, erimittaista kukkaa siten, että ne eivät tule riviin vaan muodostavat kolmion. Mieti kukkien ”katse” suuntaamaan hiukan eri suuntiin, mutta ei täydellisesti pois päin toisistaan. Kokeile ja katso miltä näyttää, ennen kuin painat kukan varren piikkiin. 

Tässä asetelmassa on vielä lisätty fasaaninsulat kukkien taakse antamaan taustaa, sekä viisi höyhentupsua tekemään täyteläisemmän vaikutelman. Näissä koristeissa on se etu, että niitä voi käyttää moneen kertaan!

Muista lisätä vesi asetelmaan ja tarkistaa aika ajoin, että sitä vielä on maljakossa. Tällaiseen asetelmaan on myös helppo vaihtaa kukkia, jos joku niistä lakastuu ennen muita. 

Maljakko nro 3 kukka-asetelma

Tässäpä sitten helpoin vaihtoehto! Ei tarvitse kuin laittaa vettä koeputkiin ja kukat sinne. Voit käyttää joko yhden kukan, heinän (jolloin et tarvitse sitä vettäkään), oksan tai leikkovihreän jokaiseen putkeen, tai sitten muutaman oksan kuhunkin.

Tein itse pari versiota, joissa oli erilainen määrä kukkia. Jos laitat vain yhtä kukkaa, leikkaa ne hiukan eri mittaisiksi ja asettele taas katseet eri suuntiin samalla lailla, kuin edellisissä asetelmissa. Jos kukat ovat suoravartisia, ne voivat olla myös saman mittaisia keskenään, jolloin lopputulos näyttää aivan erilaiselta. 

Floristinen sääntö sidonnassa on ottaa maljakon muoto huomioon myös asetelman muodon suhteen. Niinpä tähän maljakkoon kuuluisi edellä mainittu jälkimmäinen vaihtoehto, koska maljakko on täysin suorakaide. 

Useampaa kukkaa käyttäessä kannattaa kiinnittää huomiota kukkavarsien paksuuteen lajikkeita valitessa. Joissain kukissa on niin paksut varret, että putkeen ei välttämättä mahdu niiden seuraksi kuin todella ohutvartisia kavereita.

Käyttämissäni leijonankidoissa on suhteellisen paksut varret, joten laitoin eri putkiin toista aika paksuvartista, jaloleinikkiä. Työnsin vielä mukaan ohutvartista harsoa, joka keventää asetelmaa jylhien seuralaistensa suhteen. 

Tee helppoja kukka-asetelmia vain muutamasta leikkokukasta!

Kuten huomasit, asetelman tekeminen ei välttämättä ole kovin vaikeaa. Jos se edelleen tuntuu siltä, niin mitä jos kasaisit pienen ryhmän vaikka ystävistäsi ja tulisitte tekemään asetelman yhdessä, opastuksen kera? Parituntisen asetelmaillan kustannukset määräytyvät osanottajamäärän mukaan. 

kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit joko tekemään kukka-asetelman pienryhmässä Kodintunnun toimisto-kodissa räätälöidysti oman ryhmäsi kanssa tai tekemään blogiyhteistyötä Kodintunnun kanssa, voit ottaa yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Vai tuliko jokin muu idea tästä? Kerro se minullekin!

Ja hei, kurkkaa myös Kodintunnun uutuudet! Ja tietenkin palvelut!

Kiitos kun jaat tämän!