Kiitos kun jaat tämän!

Kannattaako asunto stailata myyntiä varten

Kannattaako asunto stailata myyntiä varten?

Jos olet myymässä asuntoasi, sinulla on varmasti kysymyksiä liittyen siihen, kannattaako asuntoa kunnostaa myyntiä varten. Mietit ehkä kuinka paljon kannattaa sijoittaa esimerkiksi pintaremonttiin tai stailaukseen, ja mitä muuta pitäisi ottaa huomioon, että asunnon saa mahdollisimman nopeasti kaupaksi. Kannattaako asunnon stailaus myyntiä varten ylipäänsä?

Olen itse ollut hetken aikaa asuntomyyjänä, etsinyt asuntoa ja viime vuonna jouduin/sain myydä vanhempieni rakentaman omakotitalon. Sisustussuunnittelijana kiinnitän ehkä enemmän huomiota asuntojen kuntoon, tyyliin ja sisustusratkaisuihin kuin keskivertomyyjä/ostaja/välittäjä.

Asuntomyyjänä ollessani yritin kollegan kanssa aina vähän miettiä asuntojen ulkonäköä ja myöskin stailausta, mikä siihen aikaan ei vielä ollut kovin yleistä. Työkaveri vei jopa omia huonekaluja ja tekstiilejä asuntoihin, joita oli myymässä. Nykyään tämä on jo aika tavallista asuntomyyjien keskuudessa.

Kun taas olin etsimässä omaa asuntoa mieheni kanssa, ihmettelin moneen kertaan sitä, millaisia kuvia asunnoista päästetään näkyville, myyntitarkoituksessa! On aika tavatonta, että edes sohvalle heitettyä pyyhettä ei voi poistaa, ennen kuin ottaa kuvan? Ja eikö asunto kannata siivota ennen näyttöä?

Tällaiset asiat tulivat ajankohtaisiksi omalla kohdallani, kun laitoin vanhempien talon myyntiin. Valitsin kiinteistönvälittäjän, jonka tiesin kiinnittävän huomiota edellä mainittuihin asioihin. Olin jo aiemmin ollut häneen yhteydessä, koska halusin haastatella aiheesta. Nyt sain lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Kannattaako asunto stailata myyntiä varten

Löydä oikea välittäjä

Minulla oli siis valmiiksi katsottuna sopiva välittäjä kiinteistön myyntiin. Olin puhunut hänen kanssaan puhelimessa jo pari vuotta aiemmin, kun halusin tehdä haastattelua aiheesta. Olin vakuuttunut siitä, että asunnon stailaus kannattaa. Seurasin muutama vuosi sitten naapuriasunnon myyntiä rivitalossa. Pitkään aikaan asiat eivät edenneet mihinkään. Sitten naapuri vaihtoi asuntomyyjää. Katselin ikkunasta, kun viereiseen asuntoon kiikutettiin huonekaluja, tekstiilejä ja viherkasveja sekä muuta rekvisiittaa. Asunto meni kaupaksi heti. Näin kävi myös meidän 80-luvun omakotitalollemme, vaikka se oli suunnilleen alkuperäisessä kunnossa.

Pauliina on toiminut alalla vuosia on suorittanut paljon alan tutkintoja. Elämänmyönteinen, rento ja välittävä asenne vaikuttaa positiivisesti asiakastyytyväisyyteen. Pauliina on laatinut asunnon myyjälle listan seikoista, jotka kannattaa hoitaa kuntoon ennen kuin asunto laitetaan myyntiin. Siinä on mainittuna kaikki asiat, jotka itsekin olen tiedostanut sekä vielä muutama muu.

Valitessasi välittäjää, lue yrityksen sivuilta tietoa välittäjästä ja mieti kohtaavatko arvonne. Pyydä tarjous ja kuuntele perustelut. Minä sain mielestäni hyvän tarjouksen: Kiinteä summa koko myynnistä, sisältäen esitteet, ilmoitukset, laadukkaat kuvat ja videot. Sekä sen stailauksen. Vaikka olen sisustaja ja voisin tehdä homman itsekin ja teenkin, jos joku niin haluaa, niin tässä tapauksessa annoin Pauliinan hoitaa viimeisen silauksen. 

Mitä tehdä asunnon stailaamiseksi

Meillä ensimmäisenä piti karsia, karsia ja karsia. Ja tyhjentää talosta valtava määrä kaikkea 40 vuoden aikana kerättyä tavaraa, josta suurin osa oli silkkaa roskaa. Ehkä tietyn aikakauden eläneillä ihmisillä on tapana säästää joka ikinen leipäpussi ja voi- ynnä-muu-rasia. Tässä tapauksessa oli toimittu juuri niin. Meillä oli siis aikamoinen urakka lajitella kaikki ja kiikuttaa sorttiasemalle ja kierrätyspisteisiin.

Voin vakuuttaa, että tämä kannattaa tehdä jo ennen kuin asunto laitetaan myyntiin. Kaikkia huonekaluja ei kannata kantaa ulos, mutta ei myöskään säästää. Katso siis kriittisin silmin sisustusta ja jätä jäljelle parhaat huonekalut ja kalusta asunto niin että se näyttää asutulta, viihtyisältä ja ennen kaikkea siistiltä. Itse ostin asuntoon uusiakin juttuja, kuten kynnysmaton, tyynynpäällisiä ja korituoleihin uudet istuintyynyt. Kirjahyllyyn jätettiin vähän kirjoja ja koriste-esineitä. Palkkasin siivoojan tekemään asunnosta puhtaan.

Kun asunnosta on raivattu kaikki ylimääräinen pois, mutta paikalla on kuitenkin huonekaluja (enemmän kuin yksi tai kaksi), on mahdollisen ostajan helpompi kuvitella omat kalusteensa sinne. Silloin näkee myös selvemmin, mitä remonttia asunto kaipaa. Vaikka remontille olisi selvästi tarvetta, on ostajan kuitenkin helpompi ajatella tekevänsä sitä mikäli asunto ei ole likainen ja täynnä roinaa.

Kiinnitä huomiota varsinkin sisääntuloon ja jos on kyseessä kiinteistö, myös pihaan. Siivoa roskat pois ainakin käytäviltä ja vie kaikki ylimääräinen irtaimisto pois, aivan kuten sisälläkin. Hanki portaille suureen ruukkuun kukkaistutus. Jos se ei ole sinulle luontaista, pyydä taimistolta apua kasvien valintaan. Kaunis ja kutsuva julkisivu vaikuttaa heti ostajan mielialaan. Ja jos ei vaikuta, niin kukat ilahduttavat sinua itseäsi joka kerran kun käyt ovesta sisään.

Käytä sisällä neutraalin sävyisiä tekstiilejä. Tyynyt ja tyynynpäälliset ovat edullisia hankintoja ja helppo muuttaa, toisin kuin lattiat ja seinät. Peitä sängyt vaalealla yksivärisellä kankaalla, mikäli asunnon tyyli on sekalainen. Poista kirjavat, erisävyiset matot ja korvaa neutraaleilla. Jos niitä ei ole mahdollista vaihtaa, jätä lattiat ilman mattoja. Pidä huoli, että lattiat ja nurkat ovat puhtaat.

Kannattaako asunto stailata myyntiä varten

Entä se remontti?

Mielestäni myyntiä varten ei kannata alkaa tehdä remonttia. Jos seinät ovat hurjan väriset ja ne on helppo maalata valkoisiksi ja sen voi tehdä itse, niin ehkä se kannattaa. Muuten en näe aiheelliseksi satsata uusiin materiaaleihin ja ehkä remontin tekijän palkkioihin, koska luulen että jokainen haluaa tehdä remontin itse saadakseen mieleisensä lopputuloksen. 

Eri asia on sitten, jos bisneksesi on nimenomaan ostaa sijoitusasunto, tehdä huonosta asunnosta hieno ja myydä se aina eteenpäin tai vuokrata. Tämä vaatii ammattitaitoa ja varmaa makua sekä hiukan tietoa alan trendeistä. 

Kohteen kunnostamiseen riittää kunnon puhdistus! Eli jälleen kerran: ylimääräiset tavarat pois ja paikkojen pesu. Raikas ja puhdas tuoksu on paras myyntivaltti. Jos asuntoon on rakennettu jotain kummallisia virityksiä, pura ne pois. Yksinkertainen on kaunista, kun asunto yritetään saada kaupaksi. Kaikkien mielikuvitus ei riitä poistamaan mielestä ja näköpiiristä ei-toivottuja elementtejä. 

Kannattaako asunto stailata myyntiä varten

Kuvat ja videot myyntikohteesta

Ei ole yhdentekevää, millaiset kuvat asunnon myynti-ilmoitukseen laitetaan. Kun asunto on stailattu, kannattaa tietysti tuoda se mahdollisimman hyvin esiin. Videot toimivat hyvin, ja niiden käyttö on koko ajan kasvussa. Videolla voikin paljon paremmin näyttää sekä asuntoa että kertoa asiat helpommin ja sujuvammin, kuin että asiakkaan pitäisi lukea ne esitteestä. Tiedot voi myös kertoa luonteekkammin, mahdollisesti huumoria tai muita keinoja käyttäen. 

Asiateksti on aina asiatekstiä, eikä asuntojen myynti-ilmoituksen tiedoissa voi viljellä huumoria. Mutta ehkä kuvissakin voisi käyttää persoonallista tyyliä, eikä pyrkiä siihen, että asunto miellyttää kaikkia? Meidän välittäjämme panosti kuviin toden teolla. Kun talo oli siistitty, sovittiin kuvauspäivä ja ammattilaiset saapuivat paikalle. Oli droonikuvaa ylhäältä päin, hyviä valokuvia ja video. Ensimmäisellä näytöllä oli kaksi kiinnostunutta ostajaa, joista toisen kanssa tehtiin kaupat.

Kannattaako asunto stailata myyntiä varten
Kannattaako asunto stailata myyntiä varten
Kannattaako asunto stailata myyntiä varten
Kannattaako asunto stailata myyntiä varten
Keittiön yläkaappien päältä on tyhjennetty pois sarja Arabian voipyttyjä ja kaikkea muuta koristetta. Samoin kaikki välitilat on siistitty tavarasta.
Kannattaako asunto stailata myyntiä varten
Huonekaluja jätettiin sen verran, että huone ei näytä autiolta. Kun sävyjä on vähän, tunnelma on rauhallinen, vaikka onkin kyse remonttia kipeästi kaipaavasta asunnosta.

kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit tilaamaan asuntoosi stailauksen tai tekemään blogiyhteistyötä Kodintunnun kanssa, voit ottaa yhteyttä alla olevalla lomakkeella. 

Ja hei, kurkkaa myös Kodintunnun verkkokauppaan

Kiitos kun jaat tämän!