Kiitos kun jaat tämän!

ikituuli: keramiikkaa ja puutöitä tuusulan jokelassa

On se jännää, miten yhdessä elämässä kohtaa samoja ihmisiä yhä uudelleen, ihan sattumalta. Ikituulen Hennan kanssa tämä oli ties kuinka mones kohtaaminen. Ollaan tavattu asiakkaina, koulutettavina ja ystävinä. Aivan mahtavaa! 

Nyt kun kävin Ikituulen verstaalla jututtamassa Hennaa, nousi yhtäkkiä esiin monia uusia asioita, joita en ollut kuullut (tai muistanut?). Kuten se, miten Hennalla on minun tekemiä Helmaverstaan mekkoja. Ja se, että Hennan keramiikkaa on ollut jo Unelmakellarissa. 

(Unelmakellari oli meidän käsityöläiskauppa Järvenpäässä ja sitten Porvoossa, kolmen naisen yhteisyritys).

Miten henna löysi saven

Tällä kerralla tavatessamme Hennan kanssa ehdimme jutella vähän siitä, miten Ikituuli syntyi. Henna on kuulemma kohdannut saven ensi kertaa ”vasta”  lastentarhaopettajaksi kouluttautuessaan! Hänen vanhempansa olivat kuvataiteilijoita, joten perimää visuaalisuuteen kyllä löytyy. 

Työyhteisön kautta löytyi mahdollisuus tehdä ja polttaa savitöitä, ja kipinä niiden tekemiseen kasvoi niin paljon, että Henna perusti oman verstaan silloisen omakotitalonsa piharakennukseen. 

Savityöt saivat lopulta Hennan kouluttautumaan muotoiluartenomiksi vuonna 2007. Sen jälkeen hänellä oli muiden käsityöläisten kanssa Hyvinkäällä HITOMI -puoti vuoteen 2014 saakka. 

ikituuli

Aluksi Ikituuli -yritys oli Hennan keramiikkapaja omakotitalon pihapiirissä. Puuseppäpuolison liityttyä yrityksen toimintaan mukaan se on kasvanut isoihin tiloihin Tuusulan Jokelassa. Henna vetää omalla puolellaan kursseja keramiikanteossa, Ilkka puutöissä. Molemmat toimivat opettajina kansalais/työväenopistoissa ja ovat pidettyjä opettajia. 

Ikituulen pajaan voi kurkata ja periltä löytyy miltei ”normaalisti” auki oleva keramiikkakauppa.

Ne kohtaamiset...

Olemme Hennan kanssa siis tavanneet silloin, kun hän työskenteli lastentarhanopettajana. Minun Helmaverstas-mekot olivat sopivia siihen työhön, kuten moneen muuhunkin!

Yhtiökumppanini Unelmakellarissa kuulemma toi Hennan keramiikkaa liikkeeseemme jo ennen hänen valmistumistaan. Meillä on siis ollut yhteistyötä jo silloin! Unelmakellari jouduttiin lopettamaan monen henkilökohtaisen syyn takia. Me kuitenkin tapasimme Hennan kanssa uudelleen…

 

Olen tehnyt keramiikkaa aiemmin kuin Henna, sekin selvisi nyt. Oma kaupallinen keramiikan työstämiseni loppui Unelmakellarin myötä, mutta sen jälkeen olen osallistunut monille kursseille. Niinpä kohtasimme Hennan kanssa hänen pitämillään kursseilla, kun halusin taas välillä tehdä keramiikkaa. Useimmiten olen osallistunut rakukeramiikkakursseille. 

Henna on todella taitava dreijaaja, joten hän kykenee sarjatyöhön. Tilauksesta onkin saatavissa vaikka kokonainen astiasto. Myös muut tekniikat ovat Hennalle tuttuja, ja pajan suuren pöydän ääreen on monesti kokoontunut paljon ihmisiä perehtymään erilaisiin tapoihin tehdä savitöitä ja koristella niitä. 

Ikituulen pajan voi vuokrata opettajineen ja kursseineen räätälöitynä sellaiseksi, miten ryhmä sen haluaa. Tällä hetkellä onnistuu myös pienryhmät.

verstas

Kun tekee keramiikkaa, niin rapatessa niin sanotusti roiskuu! Teitpä töitä millä tahansa menetelmällä, niin joudut siivoamaan. Dreijatessa jää ylijäämäsavea, kun tuotetta sorvataan ja muotoillaan lopulliseen muotoonsa. Henna pyrkii käyttämään tästä ja muista tekniikoista jääneet savet uudelleen. Monet amppeleihin käytetyt savet ovat esimerkiksi kertaalleen käytettyjä ja kierrätettyjä.

Erilaiset tekniikat vaativat erilaisia työvälineitä, ja olipa tekniikka mikä hyvänsä, tuote tarvitsee yleensä alustan kun sitä kuivatetaan polttoa varten. Myös lasitteita on yleensä aika paljon, samoin kuin niihin tarvittavia materiaaleja. Niinpä keramiikkapaja tuskin koskaan näyttää siistiltä tai aivan puhtoiselta. 

Itse olen pyrkinyt intohimoisesti pitämään järjestyksen työpaikoillani, vaikka kotona en siihen pysty. Täällä Hennan verstaalla pitää kyllä nostaa hattua siisteydestä ja järjestelmällisyydestä. 

Musta ovi aukeaa puolison, Ilkan puusepänverstaaseen.

kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit joko suunnittelemaan pienryhmätapaamista keramiikan parissa räätälöidysti Ikituulen tiloissa keraamikon opastuksella tai tekemään blogiyhteistyötä Kodintunnun kanssa, voit ottaa yhteyttä alla olevalla lomakkeella. 

Ja hei, kurkkaa myös Kodintunnun verkkokauppaan! Tai muihin palveluihin!

Kiitos kun jaat tämän!